Utrecht Time Machine

Van tot

Samen de geschiedenis tot leven wekken

Historische stadswandelingen saai? Dwalen door de geschiedenis van Utrecht moet voor iedereen leuk én eenvoudig worden met de Utrecht Time Machine lustrumapp. Drie studenten van de Universiteit Utrecht helpen bij de ontwikkeling ervan. ‘Deze app is perfect voor de cultuursnacker.’

De Utrecht Time Machine lustrumapp wekt de geschiedenis van dertig bekende plekken in Utrecht digitaal tot leven. Wie Utrecht Time Machine gebruikt, krijgt alle vrijheid om zelf een route uit te stippelen. Door de hele stad komen tegels met QR-codes te liggen die je kunt scannen om te leren over de geschiedenis van Utrecht. Meer weten over de historie van het Catharijne Convent? Pak je smartphone en binnen no-time duik je de geschiedenis in. Het is mogelijk om alle punten op de kaart af te gaan, maar je kan ook een of twee plekken bezoeken.

Deze app is voor iedereen toegankelijk en niet alleen voor historici

Deze app is bedoeld voor de cultuursnacker. Je bepaalt zelf wat je doet en waar je langs gaat. Halverwege het voorjaar worden de verschillende locaties en wandelingen door Utrecht gelanceerd.

Eind mei wordt het project afgerond en zijn alle dertig locaties gedigitaliseerd. Zet daarom vrijdag 4 juni 2021 alvast in de agenda en geniet vanaf dan volop van de rijke Utrechtse geschiedenis. 

Lees het verhaal van de makers

‘Elke Utrechter is al honderden keren over het Domplein gelopen, maar hoe vaak sta je stil bij wat zich daar 300 jaar geleden heeft afgespeeld?’, zegt Tessa Nauta (24). De vraag stellen is ’m beantwoorden; niet of nauwelijks. Tessa hoopt daar samen met Tim Overkempe (23) en Shahin Nazar Kermanshahi (28) binnenkort verandering in te brengen.

De drie studenten helpen hoogleraar Toine Pieters en het Utrechts Archief bij het maken van de Utrecht Time Machine lustrumapp.

Lees hier meer over Utrecht Time Machine
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd