26 april 2017 van 20:00 tot 22:00

Let op: binnenstad Utrecht slecht bereikbaar i.v.m. Koningsdag

URF-lezing Pooyan Tamimi Arab: 'Afbeeldingen van de profeet Mohammed'

De profeet Mohammed - Mostafa Tutunchiyan (circa 1950, Iran). Nationaal Museum van Wereldculturen, inventarisnummer 7031-33
De profeet Mohammed - Mostafa Tutunchiyan (circa 1950, Iran). Nationaal Museum van Wereldculturen, inventarisnummer 7031-33

Op woensdag 26 april zal dr. Pooyan Tamimi Arab (Religiewetenschap) een lezing houden voor het Utrecht Religie Forum over afbeeldingen van de profeet Mohammed. 

In de islam is het verboden afgodsbeelden te maken en die te vereren. Gaat het om heiligen of profeten, dan is een respectvolle visuele afstand vereist, een zogenaamd "beeldverbod." Deze avond wordt de veelbesproken rol van het beeld in de islam genuanceerd. We bekijken een scala aan islamitische, dus door moslims gemaakte, representaties van niemand minder dan de profeet Mohammed zelf. Deze bevinden zich alle in Nederlandse museumcollecties en zijn afkomstig uit verschillende delen van de islamitische wereld, zoals Marokko, het voormalig Osmaanse Rijk, Iran en het Mogolrijk. Tamimi Arab gebruikt deze representaties om te reflecteren op de kracht van beelden en over de rol van musea in hedendaagse discussies over iconofobie, iconofilie en verlicht burgerschap.

Lezingen 2017

26 april

dr. Pooyan Tamimi Arab, Afbeeldingen van de Profeet Mohammed

27 juni 

dr. Joas Wagemakers, De Salafistische Citadel

26 september  

dr. Eric Ottenheijm, TBA

11 oktober      

dr. Jo Spaans, Vijfhonderd jaar Reformatie (om 13:30 in Museum Catharijne Convent)

28 november       

prof. dr. Christian Lange, Wie was de Profeet Mohammed?

Utrecht Religie Forum

Om tegemoet te komen aan de maatschappelijke vraag naar meer diepgang en achtergrond in actuele discussies omtrent religie in onze samenleving organiseert het Utrecht Religie Forum lezingen, debatavonden en panelgesprekken voor een breed publiek. Thema's zijn bijvoorbeeld de relatie tussen religie en geweld, de reformatie, of het salafisme in Nederland. Voorkennis is niet nodig.

Daarnaast ontwikkelt het Utrecht Religie Forum workshops of korte cursussen over een bepaald thema voor bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. Wilt u een thema voordragen voor een van onze debatavonden of zoekt u een workshop of cursus op maat, neem dan contact op met m.j.kruithof@uu.nl.

Bereikbaarheid

Let op: in verband met Koningsdag op 27 april en de daarbij behorende Utrechtse vrijmarkt zal de binnenstad, waaronder de Drift, op deze datum slecht bereikbaar zijn. Gemeente Utrecht begint al op 26 april vanaf 16:00 met opbouwen. Daarom rijdt het openbaar vervoer van woensdag 26 april 16:00 t/m donderdag 27 april 22:00 verschillende omleidingen. Zie voor de omleidingen de website van U-OV. De binnenstad is gedurende deze periode alleen lopend bereikbaar, maar reken daarbij ook op grote drukte en dus vertraging. Vertrek dus op tijd van huis!

Begindatum en -tijd
26 april 2017 20:00
Einddatum en -tijd
26 april 2017 22:00
Entree
Gratis