28 oktober 2019 van 18:00 tot 21:30

Uitverkocht - Voorontvangst "Op de snijtafel: het oog"

het oog

Helaas is het diner speciaal voor alumni voorafgaand aan het programma "Op de snijtafel" uitverkocht. Het is nog wel mogelijk om naar het gratis toegankelijke programma van Studium Generale te komen. Aanmelden is hiervoor niet nodig.  

Samen met Studium Generale verwelkomen we je graag in het Anatomiegebouw voor een bijzonder en exclusieve avond voor alumni tijdens het programma "Op de snijtafel". Ga aan tafel met mede alumni, geniet van een driegangendiner en kijk je ogen uit in het Anatomiegebouw.

Het oog op tafel 
Eerst zien, dan geloven. Als er één zintuig is waar we waarde aan hechten is het wel het zicht. Maar is dit blinde vertrouwen terecht? Ons oog is een wonderlijk instrument, dat bestaat uit honderden onderdelen. Mensenogen hebben een superieure HD-kwaliteit en verwerkingssnelheid van nog geen seconde. De beste camera’s kunnen daar niet aan tippen. En toch is ons zicht makkelijk voor de gek te houden, met optische illusies bijvoorbeeld, en is ze onbetrouwbaar door selectieve waarneming. Maar ondanks dat we maar een klein deel van onze omgeving scherp waarnemen, ervaren we de wereld niet als een vaag en onvolledig beeld. Hoe kan dat?

In de snijzaal van het Anatomiegebouw leggen anatoom prof. dr. Ronald Bleys (UMC Utrecht) en bioloog Maarten van der Smagt (UU) uit hoe beelden bij ons binnenkomen. Kun je je wapenen tegen gezichtsbedrog?

Lees hier meer over de sprekers

Sprekers 

  • Dr. Maarten van der Smagt - bioloog

Psycholoog en bioloog Dr. Maarten van der Smagt is hoofddocent bij de afdeling Psychologische Functieleer aan de Universiteit Utrecht.

Van der Smagt is geïnteresseerd in de zintuiglijke systemen in ons brein, met name in de wisselwerking tussen onze waarneming en hogere cognitieve processen. Hij hoopt door middel van zijn onderzoek, o.a. binnen het Helmholtz Institute (UU), de mechanismen achter deze wisselwerking te ontrafelen.

Hij is directeur van de Psychologie-opleidingen aan de Universiteit Utrecht en betrokken bij onderwijs in zowel de bachelor-, master- en PhD-fase. Hij is verbonden als Senior Fellow aan het Centre for Academic Teaching (UU).

Van der Smagt is van origine bioloog en heeft in het verleden onderzoek gedaan aan het Vision Center Laboratory aan het Salk Institute for Biological Studies in La Jolla, Californië.

 

  • Prof. dr. Ronald Bleys - Anatoom

Prof. dr. Ronald Bleys is sinds 1987 werkzaam als anatoom bij het UMC Utrecht en werd daar in 2012 benoemd als hoogleraar.

Bleys is een allround anatoom en vooral gespecialiseerd in het hoofd-hals gebied. In zijn recente onderzoek focust hij zich op de rol van het autonome zenuwstelsel bij de regulatie van ontstekingsreacties. Hiernaast werkt hij samen met artsen in klinisch anatomische onderzoeksprojecten, onder meer gericht op slokdarmkanker operaties. Ook is Bleys betrokken bij onderwijsinnovaties, zoals het ontwikkelen en toepassen van virtuele 3D anatomie modellen.

Bleys is bestuurslid van de Nederlandse Anatomen Vereniging. In 2013 werd hij verkozen tot ‘Docent van het jaar’ van de Universiteit Utrecht.

Begindatum en -tijd
28 oktober 2019 18:00
Einddatum en -tijd
28 oktober 2019 21:30
Entree
€ 16,50 voor alumni en introducé (inclusief een welkomstdrankje, driegangenmenu + gegarandeerd plek bij het college, exclusief overige drankjes)