18 april 2019 van 18:00 tot 21:45

UITVERKOCHT Alumnilezing met o.a. prof. dr. Anna Akhmanova in het Philips Museum in Eindhoven

Op donderdag 18 april opent het Philips Museum zijn deuren speciaal voor alumni van de Universiteit Utrecht. De plek waar Gerard Philips in 1891 begon, in een klein fabriekje in het hart van lichtstad Eindhoven, zal het decor vormen voor een avond waarin we het over zeer innovatieve ontwikkelingen en onderzoek zullen gaan hebben. Een informele manier om mede-alumni te ontmoeten en bijgepraat te worden over Utrechts onderzoek.

SPREKERS

Emeritus hoogleraar Harry Lintsen (TU/e)
Wat de aanwezigheid van Philips voor de regio Eindhoven heeft betekent, zal worden toegelicht door Harry Lintsen, emeritus hoogleraar techniekgeschiedenis van de Technische Universiteit Eindhoven. De invloed van Philips strekt veel verder dan economie, techniek en werkgelegenheid. Harry Lintsen zal laten zien dat de crisis bij Philips aan het begin van de jaren negentig een geweldige positieve impuls heeft gegeven aan de regio.

Arjon Hoekstra (Philips Healthcare)
Philips is door de jaren op veel gebieden actief geworden. Arjon Hoekstra zal u deze avond bijpraten over de recente ontwikkelingen bij Philips Healthcare, waar hij verantwoordelijk is voor Solutions en langdurige strategische partnerships. In deze rol houdt hij zich bezig met het opzetten en onderhouden van langdurige strategische samenwerkingsverbanden tussen Philips en haar klanten in de Benelux.

Spinozaprijswinnaar professor Anna Akhmanova (Universiteit Utrect)
Professor in de celbiologie Anna Akhmanova is sinds 2011 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze doet baanbrekend onderzoek naar de opbouw van cellen. Vorig jaar nog won ze de Spinozaprijs, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan slechts enkele onderzoekers die tot de absolute internationale top behoren. Met de gewonnen premie van 2,5 miljoen euro zet professor Akhmanova haar onderzoek naar cellen verder voort.  Ze zal deze avond spreken over 'transportwegen' binnen onze cellen. Akhmanova vergelijkt cellen met onze eigen leefomgeving. "Net als dorpen of steden hebben onze cellen een infrastructuur - miniscule buisjes en draadjes die als transportwegen dienen." In haar lezing zal ze vertellen hoe deze wegen zijn geconstrueerd en hoe ze gebruikt worden. Bekijk hier alvast een interview over haar onderzoek.

Het Philips Museum
Het Philips Museum laat zien hoe een kleine gloeilampenfabriek in Eindhoven uitgroeide tot een innovatief wereldconcern. Het is een interactief museum, waar niet alleen het verleden, maar ook de toekomst een plek heeft. Dit filmpje laat zien wat u zoal van het museumbezoek kunt verwachten.

Programma

• 18:00-19:15 ontvangst met broodjes en gelegenheid om het museum te bezoeken; er zijn medewerkers van Philips aanwezig om toelichting te geven
  • 19:30-21:15 lezingen Harry Lintsen, Arjon Hoekstra en professor Anna Akhmanova
  • 21:15-21:45 borrel