31 januari 2020 van 09:45 tot 16:30

UHSK: Holocaust Memorial Day

Concentratiekamp Auschwitz Birkenau © iStockphoto.com/ewg3D
Concentratiekamp Auschwitz Birkenau © iStockphoto.com/ewg3D

Ieder jaar heeft de Holocaust Memorial Day-commissie de eer om voor de Universiteit Utrecht een interessante dag vol lezingen te organiseren. Aankomende 31 januari 2020 zal het 75e jaar na de bevrijding van Auschwitz herdacht worden.

Het thema dit jaar is de herinneringscultuur in Nederland vanaf 1945. Deze dag zal gevuld zijn met meerdere interessante lezingen, waardoor er vanuit verschillende perspectieven naar herinnering gekeken zal worden. Hoe gaat Nederland bijvoorbeeld om met beladen erfgoed, en wat is er veranderd aan de 4 en 5 mei herdenkingen?

Sprekers 

Ook dit jaar zullen er bijzondere lezingen gehouden worden door verschillende sprekers. De eerste spreker is prof. dr. Emile Schrijver. Hij is directeur bij het Joods Cultureel Kwartier en Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. De tweede spreekster is Machlien Vlasblom. Zij is historica en doet projecten voor de Radboud Universiteit Nijmegen, WO2GLD, 1001 Vrouwen, Erfgoedvereniging Heemschut en voor Wageningen45. Ze is o.a. gespecialiseerd in nazi-erfgoed in Gelderland en zal hier tijdens haar lezing meer over vertellen. De derde spreekster is Nienke Majoor, zij is hoofd Herdenken en Vieren bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Onze laatste spreker is Salo Muller, u kunt hem zowel kennen als oud-fysiotherapeut bij Ajax of van het proces tegen de NS over hun rol bij de deportaties tijdens de Holocaust. Daarnaast is hij een Holocaustoverlevende en vindt hij het belangrijk om zijn verhaal aan andere generaties door te geven, dit zal hij dan ook doen tijdens de Holocaust Memorial Day 2020.

 

Begindatum en -tijd
31 januari 2020 09:45
Einddatum en -tijd
31 januari 2020 16:30
Entree
Gratis entree
Meer informatie
Meer informatie