14 januari 2020 om 20:00

URF-lezing

Turkse islam tussen religie en politiek

Op 14 januari organiseert het Utrecht Religie Forum de lezing Turkse islam tussen religie en politiek. Dr. Nico Landman (Religiewetenschap) zal als spreker aanwezig zijn. Zijn expertise is islam in Europa, in het bijzonder de Turkse islam.

De stichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk, verbande de islam resoluut naar het privédomein, het domein van bidden, vasten, en religieuze rituelen. De staat, de wetgeving en de politiek moesten seculier zijn. Alleen uitingen van de islam die binnen het seculiere model pasten, werden getolereerd.

De islamitische identiteit van het Turkse volk

Vandaag zien we dat de islam in Turkije volop terug is in het openbare leven. Kennis van de islam is een verplicht schoolvak. De politiek wordt gedomineerd door een islamitische partij. President Erdoğan verwijst regelmatig naar de islamitische identiteit van het Turkse volk, en laat zich graag fotograferen met religieuze leiders van de Turkse islam. In deze lezing gaan we in op de rol die de islam speelt in Turkije vandaag. Wat is er nog over van het secularisme van Atatürk? Welke vormen van islam zijn dominant, welke worden gemarginaliseerd?

Begindatum en -tijd
14 januari 2020 20:00
Einddatum en -tijd
14 januari 2020 20:00
Entree
Gratis entree