23 november 2017 van 18:30 tot 21:30

Themadiner Diner des Organoïdes in Den Haag met prof. Hans Clevers

Hans Clevers (foto: Ed van Rijswijk)

Het 43ste themadiner, georganiseerd door het bestuur van het UU alumni regionetwerk Den Haag. Spreker op deze avond is prof. dr. Hans Clevers, wetenschapper op het gebied van stamcelonderzoek.

Stamcellen: Dr. Jekyll of Mr. Hyde?
Stamcellen staan aan de basis van alle leven. In volwassen organen worden oude cellen continu vervangen door middel van celdeling van stamcellen. Met name de huid, het bloed en beenmerg, en de binnenbekleding van de darm vernieuwen zich in hoog tempo. In andere organen worden stamcellen hyperactief na weefselschade om het defect te herstellen.

Er is de laatste jaren grote interesse in stamcellen: stamcellen kunnen ingezet worden om zieke weefsels te genezen of om oude, versleten weefsels te vervangen. Sinds kort is het mogelijk om stamcellen uit gezonde en zieke weefsels in het laboratorium door te kweken in de vorm van mini-orgaantjes, de zogenaamde organoiden. Voor deze organoiden worden op dit moment tal van toepassingen ontwikkeld. Stamcellen hebben echter ook een ‘dark side’; ze staan namelijk ook aan de basis van kanker. In zijn lezing zal professor Hans Clevers beide kanten belichten.

Spreker
Hans Clevers is wetenschapper op het gebied van stamcelonderzoek. Hij ontving de afgelopen jaren tal van prijzen voor zijn onderzoek, waaronder de Spinozapremie (2001) en de Heinekenprijs voor de Geneeskunde. Clevers was van 2012 tot 2015 president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Clevers is tevens verbonden aan het UMC Utrecht, is wetenschappelijk directeur van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie en heeft zijn onderzoeksgroep aan het Hubrecht Instituut van de KNAW.

Het stamcelonderzoek van Clevers speelt een prominente rol binnen het Utrechtse strategisch onderzoeksthema Life Sciences. In zijn lezing zal Clevers meer vertellen over de ontwikkeling van organoïden - mini-organen van lichaamseigen weefsel) voor medisch onderzoek.

Begindatum en -tijd
23 november 2017 18:30