11 september 2016 van 10:00 tot 16:30

Themadag 'Future Food'

Hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde manier van voldoende voedsel blijven voorzien? En hoe zorgen we dat nieuwe voedseloplossingen ook geaccepteerd worden door de consument? Wetenschappers van het onderzoeksgebied Future Food Utrecht van de Universiteit Utrecht en diverse maatschappelijke organisaties houden zich met dit soort thema’s bezig vanuit een groot aantal verschillende invalshoeken. Maak tijdens deze Themadag ‘Future Food’ kennis met uiteenlopende ideeën over eten in de toekomst. Bekijk de projecten en eet een hapje mee van het voedsel van de toekomst!

Om 12.00 uur wordt het programma geopend door Prof. Dr. Marca Wauben, Future Food Utrecht ( Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde) - (Serre Kassencomplex).

Lezingen:

12:00 – 12:15     Opening door Marca Wauben 

12:15 – 12:45     "Moedermelk en gezondheid" door Prof. Dr. Marca Wauben.

12:15 – 16:00     Informatiemarkt                      

13:00 – 13:30    "Natuurlijke afweer van planten om oogstverliezen tegen te gaan" door  dr. Ronnie de Jonge                           

13:45 – 14:15    "Local to Local, een terug- en vooruitblik over de mogelijkheden van lokaal voedsel" door Mark van Woudenberg

14:30 – 15:00     "Genetische modificatie" door Prof. Dr. Sjef Smeekens                     

15:15 – 15:30     Boekpresentatie ‘Polyculturen in de kas’ door dr. ir. Eveline Stilma, publicatie van Stichting Innovatie Glastuinbouw en het ministerie van EZ                   

15:45 – 16:30     Rondleiding Thematuintuin, oude en nieuwe groenten.       

                  

Daarnaast kunt u in de Researchgang een doorlopende infomatiemarkt (12.15-16.00 uur) bezoeken met o.a. informatie over een gezond, duurzaam, eerlijk voedselsysteem in de regio Utrecht, maak je kennis met permacultuur en voedselbossen en kom je in gesprek met Utrechtse onderzoekers over hun werk binnen Future Food Utrecht. Proef insectenburgers, eten dat over de datum is en ontdek hoeveel voedsel we met z'n allen eigenlijk weggooien in de wereld.

Om 15:15 uur kunt u aanhaken bij een rondleiding langs oude en nieuwe voedselgewassen in de Thematuin.

 

 

Informatiemarkt

Tijdens de informatie markt kunt u kennismaken met diverse organisaties die betrokken zijn bij onderzoek naar voedselvoorziening in de toekomt.
Op de informatiemarkt zijn de volgende organisaties/personen te vinden.
 

Deelnemers informatiemarkt
Maranke Spoor

Infomatie over voedselproductie met permacultuur. Maranke Spoor heeft uitgebreide ervaring met Permacultuur en schreef er diverse boeken over.

Local to Local

Informatie over lokaal geproduceerd en verkocht voedsel in Utrecht

Gemeente Utrecht

Informatie over de duurzame ambities van de Gemeente Utrecht

Green Office

Green office is dé duurzame community voor medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht en organiseert allerlei duurzame activiteiten ook op het gebied van voedsel

Onderzoeksgroep 'Plant microbe interactions'

Een gezonde bodem met goed bacterieen en schimmels zorgt voor gezondere planten die zichzelf beter kunnen verdedigen tegen ziektes. Zo zijn geen, of minder bestrijdingsmiddelen nodig voor een goede opbrengst.

Taste before you waste

Taste Before You Waste Utrecht is een initiatief dat bewustwording probeert te stimuleren over voedselverspilling zowel op het niveau van producenten als consumenten.  'Voedselafval' dat ze krijgen van winkels in Utrecht wordt uitgedeeld of verwerkt.

Onderzoeksgroep ontwikkelingsbiologie

Informatie over de invloed van voedsel op ontwikkeling

Stichting Food Forestry

Met een voedselbos verbouw je voedsel in diverse lagen. Het zorgt bovendien voor een hoge biodiversiteit

Ecofysiologie van planten

Informatie over overstromingsbestendige voedselgewassen.

Biomimicry

Afkijken van de natuur, dat is de basis van biomimicry. Voedsel verbouwen door rekening te houden met natuurlijke partners en netwerken in de natuur. Maar bij het zoeken naar oplossingen voor wateroverlast of - tekort of het zuiveren van afvalwater kan kijken naar de natuur veel voordeel opleveren.

SIGN

Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) over duurzaam voedselverbouwen in kassen

Self Regulation Lab

Onderzoek naar de psychologie van voedsel. ZIjn we bereid insecten te eten en hoe kunnen we die reep choloade laten liggen?
Dit zijn vragen waar het Self Regulation Lab zich mee bezig houdt.

Department of Search

Informatie over het Zero Footprint Campus.

The Department of Search aims to insert artistic thinking and doing to the Utrecht Science Park. The Department of Search is not about Re-Search, but the Search for unknown or "sticky" questions. The Department explores and intervenes in "public" space, creating tangible prototypes in the landscape, whilst also developing a network of scientists, artists and members of the public.

Begindatum en -tijd
11 september 2016 10:00
Einddatum en -tijd
11 september 2016 16:30
Entree
Reguliere toegangsprijs