20 januari 2020 van 14:30 tot 15:30

Promotie van J. Zhu MSc

The richness and diversity of the human milk proteome explored by mass spectrometry

Moedermelk staat vol met bioactieve componenten die cruciaal zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van baby's. Deze thesis richtte zich op het meest multifunctionele onderdeel, eiwitten in de moedermelk.

We hebben eerst een algemene inleiding gegeven in de humane melkeiwitten, endogene peptiden en hun post-translationele modificaties (PTMs) over hun regelgevende factoren, bekende functionaliteiten en hoe massaspectrometrie toe te passen bij de analyse van moedermelk Eiwitten. Vervolgens controleten we de gepersonaliseerde kwantitatieve veranderingen van individuele eiwitten en endogene peptiden, evenals hun Ptm's, vooral N-glycosylatie, tijdens de lactatie. We toonden aan dat het verschil tussen individuen meer substantieel was dan de verschillen die werden waargenomen tijdens de lactatieperiode binnen één individu, met de nadruk op hoe persoonlijke profilering cruciaal is. We hebben ook geïllustreerd dat de lactationele veranderingen in overeenstemming waren met de ontwikkelingsbehoeften van zuigelingen.

Naast menselijke eiwitten, toonden we het bestaan van niet-menselijke eiwitten meestal koemelk eiwitten in de moedermelk. Voor de geglycosyleerde modificatie hebben we ook gewijd aan de ontwikkeling van de methode bij het verbeteren van de kwantificering en het vertrouwen van de identificatie van glycopeptiden en het volledig karakteriseren van de intacte eiwitten. Met deze nieuwe methoden kunnen we een van de meest complete N-glycosylatie-inventarisaties tot nu toe in de moedermelk in kaart brengen en kwantificeren, en nieuwe modificaties van een eiwit genaamd complement component C8 onthullen.

Begindatum en -tijd
20 januari 2020 14:30
Einddatum en -tijd
20 januari 2020 15:30
Promovendus
J. Zhu MSc
Proefschrift
The richness and diversity of the human milk proteome explored by mass spectrometry
Promotor(es)
prof. dr. A.J.R. Heck
Co-promotor(es)
dr. B. Stahl
Entree
Free