Van 4 juni 2016 tot 2 juli 2016

Tentoonstelling 'The Urban Sacred'

Fotografie Tania Reinicke (vlnr Chassé Dance Studios, Maranatha Ministries, Fatih-Moskee)

In het Ignatiushuis te Amsterdam is vanaf 4 juni 2016 de tentoonstelling 'The Urban Sacred' te zien. Deze internationale tentoonstelling onderzoekt de zichtbaarheid van religie en religieus erfgoed in de steden Amsterdam, Berlijn en Londen. Voor Amsterdam ligt de focus op het hergebruik van kerkgebouwen. Zo is er aandacht voor de Fatih-moskee en Chassé Dance Studios, beiden gevestigd in een voormalige rooms-katholieke kerk. Daarnaast is werk te zien van drie Duitse fotografen dat speciaal voor de tentoonstelling is vervaardigd. 'The Urban Sacred' is te zien tot en met 2 juli 2016.

De tentoonstelling is het sluitstuk van het internationale onderzoek 'Iconic Religion', uitgevoerd door Ruhr-Universiteit Bochum, de Universiteit van Lancaster en de Universiteit Utrecht. Het onderzoek in Amsterdam is verricht door dr. Daan Beekers, in samenwerking met prof. dr. Birgit Meyer (beiden Universiteit Utrecht).

Zichtbaarheid van religie in drie steden

Waar vinden we tekens van religie in de stad? Hoe zichtbaar zijn deze? En hoe beïnvloeden religieuze plekken en gebouwen de stedelijke ruimte en hun bewoners? Deze vragen staan centraal in 'The Urban Sacred'. De tentoonstelling richt zich op Amsterdam, Berlijn en Londen. Hoewel deze steden zich kenmerken door een hoge mate van secularisering zijn zij nog steeds doordrenkt met religie, soms op onverwachte wijze. De jonge fotografen Tania Reinicke, Nina Gschlößl, en Henriette Kriese geven met hun geëxposeerde werk een persoonlijke kijk op het thema.

Amsterdam – religieuze emoties

Amsterdam ontkerkelijkt in rap tempo. Veel van de gesloten kerkgebouwen krijgen een nieuwe functie, bijvoorbeeld als appartementencomplex, cultureel centrum of als migrantenkerk. 'The Urban Sacred' toont drie voorbeelden van dergelijk hergebruik; de Fatih-moskee en Chassé Dance Studios (beiden gevestigd in een rooms-katholieke kerk) en Maranatha Ministries (gevestigd in een gereformeerde kerk). De expositie gaat in op de wijze waarop deze gebouwen worden gebruikt door de nieuwe bewoners en welke emoties hergebruik oproepen. Voor veel mensen behoudt een kerk ook na sluiting haar religieuze karakter.

Locaties

'The Urban Sacred' is eerst te zien in het Kunstmuseum van Bochum (D) en reist vervolgens via Londen en Berlijn naar Amsterdam. Bij de tentoonstelling is tevens een catalogus verschenen.

Begindatum en -tijd
4 juni 2016