Van tot

Tentoonstelling Perkament in stukken

De laatste jaren zijn honderden stukken perkament en papier uit de Universiteitsbibliotheek Utrecht en Het Utrechts Archief onderzocht. Het onderzoek leverde spectaculaire resultaten op: zo werd het enige bekende handschrift van een tekst die teruggaat op de Christelijke theoloog Novatianus ontdekt en kwamen er nooit eerder beluisterde middeleeuwse muziekstukken boven tafel. Dit onderzoek verschijnt in het boek Perkament in stukken. Een begeleidende tentoonstelling is vanaf 21 september te bezoeken in het Utrechts archief.

 


Utrechts onderzoek

Het is de eerste keer dat in Utrecht op deze schaal systematisch onderzoek naar dit soort bronnen is verricht. Bijzonder is bovendien dat hierbij naast de Universiteitsbibliotheek ook Het Utrechts Archief is betrokken. Het rijk geïllustreerde boek Perkament in stukken presenteert achtendertig tot de verbeelding sprekende vondsten uit onderzoek dat grotendeels gedaan is door mediëvisten en masterstudenten Medieval Studies van de Universiteit Utrecht. 

Volgens Prof dr. Marco Mostert van de Universiteit Utrecht is het onderzoek naar dit "afval" van groot wetenschappelijk belang: “Het levert niet alleen onverwachte ontdekkingen op, maar blijkt bovendien een goudmijn voor onderzoek naar de middeleeuwse schriftcultuur in het algemeen. Ons beeld van de Middeleeuwen wordt er ingrijpend door veranderd - en niet alleen in Utrecht!”. 

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Het utrechts archief, Hamburgerstraat 20
Meer informatie
Website Utrechts archief