16 februari 2019 van 09:00 tot 17:00

Tentoonstelling 'MOED: Wat niet gezien wordt'

Op 16 februari 2019 opent de tentoonstelling 'MOED: Wat niet gezien wordt' in het Centraal Museum in Utrecht. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met MOED (Museum of Equality and Difference), de cultuurkritische onderzoeksgroep van Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. MOED is een initiatief van prof. dr. Rosemarie Buikema (Gender Studies). Lees het interview dat wij hadden met Rosemarie en Rosa Wevers. 

De afgelopen jaren heeft het de gemoederen in musea enorm beziggehouden: diversiteit en inclusiviteit. In de culturele sector wordt naarstig gezocht naar manieren om het museum een plek voor iedereen te maken, waarin opleidingsniveau, gender en culturele achtergrond in de breedte zijn vertegenwoordigd.

diversiteit en gelijkheid

Wat betekent diversiteit precies en hoe ga je daar als museum mee om? Hoe ziet gelijkheid eruit, voor wie en waarom? En hoe ziet verschil eruit, voor wie en waarom? Onder andere deze vragen onderzoekt de tentoonstelling.

nieuwe perspectieven

De samenwerking met MOED opent voor het Centraal Museum een mogelijkheid om nieuwe perspectieven te onderzoeken. De expertise van dit divers samengestelde team helpt het museum kritisch naar zijn collectie en daarmee zijn eigen identiteit te kijken. De presentatie maakt volgens MOED de witte mannelijke blik vanuit diverse perspectieven expliciet en vult deze aan.

De tentoonstelling loopt tot 30 juni 2019.

Ben je geïnteresseerd in de concepten waar MOED mee werkt, of wil je meer lezen over wat je hebt gezien? In de sectie bibliotheek vindt u suggesties voor verdere lectuur.

Begindatum en -tijd
16 februari 2019 09:00
Einddatum en -tijd
16 februari 2019 17:00