Teaching and Learning Inspiration Days

Van 30 t/m 1 februari gaat de eerste editie van de Teaching and Learning Inspiration Days van start. Tijdens dit driedaagse event kun jij je on-campus laten inspireren aan de hand van diverse workshops en inspiratiesessies. Op deze pagina vind je het complete programma met inhoudelijke informatie.
Zie je een interessante workshop of sessie maar ben je verhinderd op dat tijdstip? Dan kunnen we je wellicht individueel van advies of ondersteuning voorzien. Neem daarvoor contact op met Teaching Support.
Ben je enthousiast geworden en wil je graag één of meerdere sessies bijwonen? Meld je snel aan!
Meld je aanElke dag: Professioneel consult
Tijdens een professioneel consult spreek je met een onderwijsprofessional over een vraagstuk op het gebied van onderwijs(ontwerp). Om zo’n consult uit te proberen zijn er dagelijks, ook tijdens de Teaching and Learning Inspiration Days, onderwijskundigen van Onderwijsadvies & -training en Educate-it beschikbaar. Indien nodig kun je direct een vervolgafspraak maken. Je kunt terecht voor verschillende onderwerpen:
- Hoe je je in je academische carrière op het gebied van onderwijs kunt ontwikkelen;
- Alle onderwijs(ontwerp) vraagstukken;
Soms is een kort advies voldoende om verder te kunnen met het bijstellen van een cursus, het maken of herzien van een tentamen, verbeteren van uw hoor- of werkcollege. - Het gebruik van blended learning tools.
Maandag 30 januari
Door Barend Last.
De Teaching and Learning Inspiration Days starten met een keynote van Barend Last over Blended Learning in de praktijk. Barend bespreekt herkenbare uitdagingen vanuit de praktijk, zoals studenten die te laat beginnen met studeren voor tentamens of onvoorbereid naar college komen en leeglopende hoorcollegezalen. Hij laat je nadenken over je onderwijs en geeft praktische handvatten die je direct kunt inzetten in jouw eigen onderwijs. Uiteraard is er ruimte voor vragen en wordt er aandacht besteedt aan de ondersteuning die je vanuit de UU kunt ontvangen.
Taal: Engels
Vorm: Keynote
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door Nanette Verhulst en Kim Mastwijk.
In deze spelworkshop maak je een blended ontwerp voor een fictieve cursus. Op deze manier maak je kennis met het ontwerpen van blended onderwijs en hoe je verschillende leeromgevingen en leeractviteiten optimaal kunt inzetten om bepaalde leerdoelen te bereiken.
Er is daarnaast ruimte voor uitwisseling en de vertaalslag naar je eigen onderwijssituatie en ervaringen.
Taal: Nederlands
Vorm: Spelworkshop
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door medewerkers van Educate-it.
Bezoek de toolmarkt om meer te weten te komen over de Blended Learning tools! Tijdens de lunch is er een toolmarkt om een indruk te krijgen van de beschikbare mogelijkheden voor jouw onderwijs. Maak kennis met tools om feedback te geven, pitches te geven of om communicatievaardigheden aan te leren. Je hebt de mogelijkheid om vrij rond te lopen en vragen te stellen aan de onderwijskundig adviseurs.
Taal: Nederlands en Engels
Vorm: Markt
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door Marie-Louise Goudeau en Ruud Dielen.
De Universiteit Utrecht maakt de transitie naar Open Science. Studenten zijn vaak, zonder dat ze het weten, al open science minded: ze delen samenvattingen en aantekeningen met elkaar en vinden artikelen en boeken die vrij beschikbaar zijn als bronmateriaal, of stellen hun scriptie beschikbaar in het scriptie archief. Zijn studenten zich bewust van deze vaardigheden en hoe deze in relatie staat tot een Open Science mindset? Zouden studenten als wetenschappers-in-spe ook expliciet open science-vaardigheden en open houding moeten worden aangeleerd? Welke open science-praktijken leer jij ze al? Waar liggen de mogelijkheden om ook jouw onderwijs meer open te maken? Welke voor- en nadelen heeft het open delen van je onderwijsmateriaal?
In deze workshop van de Universiteitsbibliotheek zullen we met elkaar mogelijkheden delen om de open science mindset en vaardigheden toe te passen in het curriculum en specifiek in jouw eigen onderwijs.
Please note: In this workshop, the spoken language will be Dutch. However, all materials/slides are in English and questions/remarks can also be in English.
Taal: Nederlands
Vorm: Workshop
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door Irene Geurts en Anne Geesink.
Altijd al willen weten hoe je met tekeningen je onderwijs kunt ondersteunen of versterken? Met tekenen kun je laten zien wat je bedoelt. Zo communiceer je helder en begrijpen we elkaar beter. Ook als je jezelf (nog) geen tekentalent vindt, ben je van harte welkom! In deze workshop gaan we op een laagdrempelige manier aan de slag met tekenen om het te kunnen gebruiken in jouw onderwijs. Na een aantal korte oefeningen gaan we aan de slag met concepten uit je eigen context.
Taal: Nederlands
Vorm: Workshop
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Dinsdag 31 januari
Door studenten Luna van Hofslot en Isa Linders en moderator Aleid de Jong.
Motivatie lijkt soms weleens het toverwoord in het onderwijs. Naast de wetenschappelijke onderzoeken die er naar dit onderwerp zijn gedaan, buigen docenten zich ook dagelijks over dit thema. Hoe kunnen docenten hun studenten zo goed mogelijk motiveren? En wat voor factoren spelen een rol?
In deze sessie delen twee studenten van de Universiteit Utrecht hun perspectief op motivatie. Aan de hand van een aantal concrete tips willen zij aan docenten meegeven hoe zij invloed kunnen uitoefenen op de motivatie van studenten. De sessie zal worden afgesloten met een plenaire discussie tussen de aanwezige docenten en de studenten.
Taal: Nederlands
Vorm: Workshop
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door Judith Loopers.
In deze workshop staat het thema motivatie centraal. In de voorgaande sessie ‘Student aan het woord’ hebben we het perspectief van studenten op motivatie gehoord. Deze workshop sluit daarop aan door de onderwijskundige literatuur in te duiken. We bespreken relevante inzichten rondom motivatie, vanuit het perspectief van de zelfdeterminatie theorie. Daarbij besteden we aandacht aan verschillende vormen van motivatie, en de psychologische basisbehoeften competentie, autonomie en verbondenheid. Vandaaruit stellen we de vraag: wat kan je als docent doen om je studenten zo goed mogelijk te motiveren? Je verlaat de workshop met meer inzicht in hoe jouw handelen als docent de motivatie van jouw studenten kan beïnvloeden.
Taal: Nederlands
Vorm: Workshop
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door Herman Kasper Gilissen en Jasper Sluijs.
Ben je op zoek naar een manier voor het aanleren van vaardigheden bij studenten ter voorbereiding op het werken met echte cliënten? Kom dan vooral inspiratie opdoen tijdens deze lunchlecture!
Studenten van onze rechtenfaculteit meldden dat zij de vaardigheden misten om met echte cliënten te werken. Wij hebben onderzocht in hoeverre inzichten uit de ‘Constraints-led approach’ (CLA) vanuit de lichamelijke opvoeding kunnen worden toegepast in vaardighedenonderwijs voor rechtenstudenten ter voorbereiding op klinisch werk. In de CLA worden sporters uitgedaagd om zelfstandig bewegingsoplossingen te vinden in een dynamische omgeving, in plaats van te reageren op verbale aanwijzingen in een vaste omgeving. Wij hebben geëxperimenteerd met de verwerving van probleemoplossende vaardigheden bij rechtenstudenten, ter voorbereiding op een praktijksituatie waarin de studenten deze vaardigheden nodig hebben. Wil jij meer weten over de toepassing van de CLA-benadering in het onderwijs? Of ben je benieuwd naar de resultaten van dit experiment? Kom vooral lunchen en luisteren naar de ervaringen!
Taal: Engels
Vorm: Lunchlecture
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door Jan Bouwman en Wouter van der Spek.
Wil jij gemakkelijk en snel een professionele kennisclip opnemen? Kom dan naar de inspiratiesessie in de splinternieuwe kennisclip studio. Daar laten we zien hoe je met niet al te veel voorbereiding een mooie kennisclip kunt opnemen. Je plaatst jezelf voor je eigen PowerPoint presentatie en neemt met professionele audio, video en verlichting vervolgens eenvoudig je eigen kennisclip op.
Tijdens de sessie laten we zien hoe de studio werkt en gaan we live samen een korte proefclip opnemen om meteen resultaat te zien!
Taal: Nederlands
Vorm: Informatiesessie
Locatie: Utrecht Science Park
Door Steven Raaijmakers en Laura Koenders.
Als je bezig bent met het ontwikkelen of herzien van je cursus, is toetsing een belangrijk onderdeel. Alleen, hoe bepaal je welke toetsvorm de juiste is? Welke toetsvormen zijn mogelijk en hoe weet je of deze toets dan nog van goede kwaliteit is? Er is veel meer mogelijk dan multiple choice en het schrijven van essays, en in deze workshop gaan we hiermee aan de slag! We zullen kort in de theorie duiken voordat we aan de slag gaan met een brainstorm over toetsvormen. Uiteindelijk hopen we je inspiratie en handvatten mee te geven over enkele soorten toetsvormen die je kunt gebruiken in je onderwijs.
Taal: Afhankelijk van de deelnemers
Vorm: Workshop
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door Aleid de Jong en Elma Zijderveld.
Bij het opnemen van een kennisclip is de rol van de docent als presentator erg belangrijk. Als presentator vang je de aandacht van je studenten en weet je deze vast te houden. En dat is een uitdaging, want het is algemeen bekend dat studenten snel afgeleid kunnen raken tijdens het kijken van een video of kennisclip. Presenteren voor een camera of scherm vraagt andere vaardigheden dan het doceren voor een groep fysiek aanwezige studenten. In deze workshop delen we verschillende tips en oefeningen voor hoe goed te presenteren voor een camera, o.a. door middel van stemgebruik, houding voor de camera, het betrekken van je publiek en de juiste belichting.
Tijdens deze workshop zullen wij vooral ingaan op presentatievaardigheden die je nodig hebt bij het opnemen van een kennisclip, maar uiteraard komen deze vaardigheden ook van pas in andere situaties waarbij je als docent voor de camera of een scherm staat
Taal: Engels
Vorm: Interactieve sessie
Locatie: Online, MS Teams
Woensdag 1 februari
Door Stephanie Kruiper en Kees Terlouw.
In deze sessie zullen twee docenten van de Universiteit Utrecht hun ervaringen vertellen over hun gebruik van de nieuwe tools Comproved en Rationale binnen hun cursus.
Ben jij benieuwd hoe je als docent comparatief kunt beoordelen, en hoe je je studenten bewust kunt maken wat belangrijk is bij beoordelingen? Of zoek je hulp in het ondersteunen van je studenten in het ontwikkelen van hun kritische denkvaardigheden of in het structureren van hun argumentatie m.b.v. redeneerschema’s zodat ze betere essays kunnen schrijven? Dan is deze sessie wat voor jou!
Taal: Nederlands
Vorm: Informatiesessie
Locatie: Online, MS Teams
Door Laura Koenders en Kim Mastwijk.
Activerend onderwijs is een belangrijk onderdeel van de visie op onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Actieve deelname aan het onderwijs helpt om de lesstof beter te onthouden en toe te passen. Maar hoe betrek je je studenten tijdens je college of seminar? In deze workshop gaan we aan de slag met boeiende werkvormen voor zowel online als on-campus onderwijs en kijken we naar het ontwerpen en implementeren van een mix van werkvormen, passend bij de leerdoelen van je onderwijs. Na deze workshop zul je geïnspireerd zijn om boeiende werkvormen te ontwerpen en te implementeren in je eigen onderwijs.
Taal: Engels
Vorm: Workshop
Locatie: Utrecht Science Park (USP)
Door Hanne ten Berge en Ineke Lam.
De vraag die we in deze workshop centraal stellen is er een die leeft bij docenten die nadenken over onderwijs voor professionals (OvP): hoe kun je met het initiële onderwijs als startpunt OvP ontwikkelen? In deze sessie gaan we aan de slag met deze vraag en is er de mogelijkheid om een plan op te stellen voor de ontwikkeling van Onderwijs voor Professionals. Met behulp van een stappenplan inventariseren we welke acties eerst nodig zijn. Ook zullen we met elkaar gaan nadenken over passende toetsvormen.
Taal: Nederlands
Vorm: Workshop
Locatie: Online, neem hier deel via MS Teams
Door Fleur Stigter.
U-Collaborate in Education inspireert, verbindt en faciliteert docenten die nieuwe vormen van transdisciplinair onderwijs willen ontwikkelen.
We laten enkele voorbeelden zien van onderwijs met externe stakeholders dat momenteel binnen de UU wordt aangeboden. Ook worden deelnemers uitgenodigd om te vertellen over hun eigen initiatieven op dit vlak.
Dus ben je bezig met dit type onderwijs maar heb je support nodig om dit onderwijs te verduurzamen dan gaan we graag in gesprek om na te gaan hoe we hierbij kunnen faciliteren. Ook krijgen deelnemers een sneak-preview van een app die wellicht die verlichting kan bieden waarnaar (sommige) docenten op zoek zijn.
Taal: Nederlands
Vorm: Inspiratiesessie
Locatie: Online, neem hier deel via MS Teams
Door Jasper van Winden en Elma Zijderveld.
Heb je een geweldig idee voor je onderwijs, maar weet je niet goed hoe je het werkelijkheid kunt maken? Er zijn allerlei hulpbronnen beschikbaar die je kunt benutten. Grote en kleine onderwijssubsidies, maar ook expertise waar je gebruik van kunt maken. Tijdens deze sessie krijg je een overzicht van de beschikbare hulpbronnen. In deze Q&A sessie kunnen we nadenken over de beste aanpak om jouw idee werkelijkheid te laten worden en welke hulp je daarvoor zou kunnen inzetten.
Taal: Engels
Vorm: Q&A sessie
Locatie: Online, neem hier deel via MS Teams
Donderdag 2 februari
Door Antal van den Bosch, Jan Broersen en Laura Koenders.
We gaan bij deze informatiesessie beginnen bij het begin: wat houdt AI nou eigenlijk precies in? Wat zijn de recente ontwikkelingen en welke impact heeft dit op het onderwijs? Met de drie experts binnen de UU op dit gebied gaan we hierover in gesprek. Ook geven zij onderwijskundige en praktische tips over de toepassing van AI in het onderwijs en is voldoende ruimte om vragen te stellen aan de experts.
Taal: Nederlands, luistertaal
Vorm: Informatiesessie
Locatie: Utrecht Science Park
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Aanmelden
Meld je hier aan voor de Teaching and Learning Inspiration Days.