24 november 2018 van 10:00 tot 16:00

met prof. dr. Beatrice de Graaf en prof. dr. Jacco Pekelder

Symposium Wilhelmina en de komst van Wilhelm II

Koningin Wilhelmina (1931) en ex-keizer Wilhelm II in Doorn (1933)

Op zaterdag 24 november wordt in Kasteel Amerongen een conferentie gehouden over Wilhelmina en de komst van Wilhelm II naar Nederland. Het programma zal bestaan uit lezingen van prof. dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) over de betrokkenheid van Wilhelmina bij de komst van de keizer en prof. dr. Jacco Pekelder (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) over de gevolgen van de abdicatie van Wilhelm II voor Duitsland.

Op 11 november 1918 arriveerde keizer Wilhelm II in Nederland en werd ondergebracht in Kasteel Amerongen. Wat was de achtergrond van zijn komst naar Nederland? In hoeverre was koningin Wilhelmina daarbij betrokken? En wat betekende zijn komst voor de hoogadellijke dynastie van de Hohenzollerns? Deze vragen zullen onder meer centraal staan tijdens het symposium.

programma

10.00 Ontvangst en inloop in de Andrieskerk

10.30-11.45 Wat wist Wilhelmina? Door prof. dr. Beatrice de Graaf
De Graaf deed onderzoek naar de vraag of Wilhelmina betrokken was bij de komst van Wilhelm II. Deze vraag speelt als sinds 1918, maar werd nooit eerder fundamenteel beantwoord. De Graaf zal haar onderzoeksresultaten presenteren tijdens het symposium.

11.45 Paul Moeyes
Paul Moeyes vertelt over de familie van Aldenburg-Bentinck die onverwacht gastheer moest zijn voor de keizer.

12.30-14.00 Lunchpauze
Er is gelegenheid om Kasteel Amerongen en de themarondleiding "Help, de keizer komt!" (expositie gewijd aan keizer Wilhelm II) te bezoeken.

14.00-15.30 De troonsafstand van Wilhelm II en daarmee het einde van de Hohenzollerns Door prof. dr. Jacco Pekelder
Op 28 november 1918 tekende Wilhelm II zijn abdicatie als Koning van Pruisen en keizer van Duitsland. Duitsland werd van monarchie republiek en het geslacht dat 500 jaren in Pruisen aan de macht was geweest raakte zijn positie kwijt.

Op beide lezingen zal een reflectie volgen van een Duits historicus.

tickets

Kosten van deelname zijn € 50,00, inclusief lunch, koffie/thee en een bezoek aan Kasteel Amerongen. Voor vrijwilligers van Kasteel Amerongen geldt een gereduceerd tarief van € 25,00. Studenten en vrijwilligers van Museum Huis Doorn betalen € 35,00. Let op: u bent wel verplicht uw vrijwilligers badge of studentenpas mee te nemen naar het symposium als u gebruik maakt van het gereduceerde tarief.

Institutions for open societies

Zowel Beatrice de Graaf als Jacco Pekelder zijn historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.

Begindatum en -tijd
24 november 2018 10:00
Einddatum en -tijd
24 november 2018 16:00