13 december 2018 van 19:15 tot 21:30

Symposium: The New German Question: Are 19th Century Dynamics Returning to 21st Century Europe?

© iStockphoto.com

Eeuwenlang is Duitsland het politieke centrum van macht in Europa geweest. Met oog op de hedendaagse Europese en internationale ontwikkelingen hebben verscheidene journalisten, politici en studenten "A New German Question" afgekondigd. Sinds de economische crisis is de roep om Duits leiderschap toegenomen. Met het presidentschap van Trump is deze vraag enkel nog groter geworden. De Duitse politiek en bevolking voelen zich niet op hun gemak bij deze vraag, maar ze nemen wel hun verantwoordelijkheid. Het is onzeker wat de langetermijneffecten van de meer assertieve houding van de Duitse leiders zullen zijn. Als Duitsland daadwerkelijk een meer leidende positie binnen Europa zal innemen, dan zullen de omliggende landen als Frankrijk, Polen, Nederland, Denemarken etc. nerveus worden.

Om meer te leren over deze vooruitzichten organiseert het Centre for Global Challenges samen met het NGIZ op 13 december 2018 een symposium. Hierbij zullen drie experts op het gebied van Duitse en Europese politiek en geschiedenis, de dynamiek van de Europese politiek in de 19e- eeuw vergelijken met de hedendaagse politieke situatie in Europa.

© iStockphoto.com

Worden we nu, net als de buurlanden van Duitsland in de 19e- eeuw, opnieuw geconfronteerd met de structurele problemen die Duitslands grootte, welstand en centrale positie met zich meebrengen? Is de publieke opinie in onze tijd net zo gevoelig voor het vooruitzicht van Duits overwicht als dat het toen was? In welke mate in het Europese statensysteem van vandaag beter opgewassen tegen Duitse macht dan dat het was in Bismarcks tijd?

Programma and sprekers

19.30    Prof. dr. Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht), Introductie

19.40    Prof. dr. Wolf D. Gruner (Rostock University),

“The German Question: History, Historiography, and Current Debate”

20.20    Prof. dr. Jacco Pekelder (Universiteit Utrecht/ Saarland University),

“Germany’s Neighbours and the Spectre of Hegemony from Europe’s Centre”

20.45    Prof. dr. Niek van Sas (Universiteit van Amsterdam),

“Germany and Questions of Security and Power in 19th Century Europe and Today”

21.00    Discussie en vragen

21.30    Borrel

Meer informatie is beschikbaar in het Engels.

Begindatum en -tijd
13 december 2018 19:15
Einddatum en -tijd
13 december 2018 21:30
Entree
Gratis entree