22 maart 2019 van 13:30 tot 15:30

Symposium: Reconstructie / Deconstructie. Kenschetsen van het Nederlandse muziekleven in de periode 1965-1980

Discussie in Krasnapolsky tussen "De Notenkrakers" en het Concertgebouworkest (Amsterdam). Voorste rij Reinbert de Leeuw (rechts, met bril), links naast hem Peter Schat, 22 april 1970. Bron: Wikimedia/Bert Verhoeff (ANEFO)

Op vrijdag 22 maart organiseert het Nederlands Muziek Instituut (NMI) in samenwerking met de Universiteit van Utrecht het symposium Reconstructie / Deconstructie: Kenschetsen van het Nederlandse muziekleven in de periode 1965-1980.

Prof. dr. Geert Buelens

Inleiders zijn onder meer Robert Adlington, Geert Buelens (Moderne en hedendaagse literatuur) en Emile Wennekes (Muziekwetenschap). Het symposium is een aanvulling op de tentoonstelling Revolutie in de muziek in de sixties en seventies in het Atrium.

Revolutie in de muziek in de sixties en seventies

Prof. dr. Emile Wennekes. Foto: Paul van der Lugt

De tentoonstelling schenkt aandacht aan Nederlandse componisten geboren tussen 1930 en 1955 en hun werk, dat zeer uiteenlopende stijlen omvat. Deze generatie timmerde in de sixties en seventies flink aan de weg, onder andere met de Aktie Notenkraker in 1969. Deze aktie werd geïnitieerd door componisten van de Haagse School, waaronder Louis Andriessen en Reinbert de Leeuw. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ontstond in de jaren 70 één van de belangrijkste Nederlandse ensembles voor hedendaagse muziek, het Schönberg Ensemble. In de tentoonstelling is aandacht voor de resultaten en gevolgen van die roerige tijd, waaronder de toen ontstane specifiek Nederlandse ‘ensemblecultuur’.

Begindatum en -tijd
22 maart 2019 13:30