Symposium over Wetenschapsfilosofie, AI en Machine Learning

tot
Picture letters AI (artificial Intelligence) by Steve Johnson on website Unsplash
Creatie Steve Johnson, www.unsplash.com

De Nederlandse Vereniging voor Wetenschapsfilosofie (NVWF), het Freudenthal Instituut en Descartes Centre van de Universiteit Utrecht en de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen organiseren gezamenlijk een bijeenkomst van Wetenschapsfilosofie, AI en Machine Learning.

Wat

Machine learning en "big data" methoden transformeren in hoog tempo een breed scala aan wetenschappen. Celbiologen gebruiken geautomatiseerd causaal zoeken om de werking van cellen te analyseren, astronomen gebruiken big data technieken om sterren in verre sterrenstelsels te labelen, klimatologen schatten hun modellen in aan de hand van steeds grotere datasets en taalkundigen maken gebruik van diepe neurale netwerken om automatische vertalers te verbeteren. Vooral voor wetenschappen die zich richten op complexe systemen houden data science methoden een enorme belofte in. Tegelijkertijd groeit de bezorgdheid over de introductie van data science en machine learning in de wetenschappen. Wat voor soort wetenschappelijke kennis leveren de nieuwe methoden op en hoe transformeren deze methoden de inhoud van de wetenschappen? Wetenschapsfilosofie kan tientallen jaren van debat over wetenschappelijk bewijs, methoden, modellen en theorie inbrengen in dergelijke kwesties. Het symposium toont een aantal van de beste werken uit dit nieuwe en spannende onderzoeksveld.

Programma

Het programma van de middag is als volgt:

13:30  Zaal open
14:00  Tom Sterkenburg "Epistemology and theory of machine learning"
14:30  Emily Sullivan "Machine learning in science: Just a toy?"
15:00  Pauze met koffie, thee en koekjes
15:30  Mieke Boon "Where to locate explainability of explainable machine learning?"
16:00  Henk de Regt "The prospects of artificial scientific understanding"
16:30  Plenaire discussie
16:45  Uitreiking Pieter van Foreest Wetenschapsprijs (Medical Humanities)
17:00  Afsluiting

Sprekers en abstracts

Alle sprekers zullen circa 25 minutens spreken, gevolgd door een korte Q&A met de deelnemers. Aan het eind van de middag zullen alle sprekers plaats nemen op het podium voor een plenaire discussie.

Meer informatie over de sprekers en hun bijdragen is te vinden in het Engelse bericht over dit evenement.

 

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Aula - Academiegebouw, Domplein 29 - Utrecht
Entree
Vrij toegankelijk maar registratie gewenst (beperkte aantal plaatsen)
Aanmelden

Registreren kan door het sturen van een email aan het Descartes Centre op A.denDaas@uu.nl. Het evenement is vrij toegankelijk maar een donatie aan de NVWF wordt zeer op prijs gesteld en is mogelijk via een moneybox of QR code ter plaatste beschikbaar.