22 september 2017 van 13:30 tot 17:30

Symposium 'One Health: verleden, heden en toekomst van zoönosen’

Geiten in geitenstal

One Health
Ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen (zoönosen) houden de gemoederen ook in Nederland flink bezig. Voorbeelden zijn de maatschappelijke discussies over de Q-koorts uitbraak in 2007-2010 en over de overdracht van resistente bacteriën van dier naar mens door het gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij. De One Health beweging – het integreren van humane, dierlijke en milieugezondheid in wetenschap en beleid – wordt gepropageerd als een veelbelovende oplossing. Maar kan ze deze belofte wel waarmaken? Hoe moeten we zoönosen vanuit globaal perspectief benaderen? Welke risico’s lopen we eigenlijk en hoe moeten we ze beheersen?

Reflectie en discussie
Wat zijn prangende beleidsvragen? Wie of wat bepaalt welke maatregelen we nemen als er een zoönose uitbreekt? Dit symposium reflecteert op deze vragen vanuit verschillende perspectieven: historisch, veterinair en medisch wetenschappelijk en beleidsmatig (landbouw- en volksgezondheidsbeleid). Dit naar aanleiding van de promotie van Floor Haalboom op het proefschrift Negotiating zoonoses: Dealings with infectious diseases shared by humans and livestock in the Netherlands (1898-2001).

Aan het eind van het symposium is er een forumdiscussie waaraan ook de decanen van de faculteiten Geneeskunde en Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht deelnemen.

13:30  Prof. Roel Coutinho (UMC Utrecht)
Opening en dagvoorzitter
13:45 Prof. Susan Jones (University of Minnesota)
'One Health: history and challenges'