2 november 2012 van 10:00 tot 16:30

Symposium & Congres

Symposium met en over Willem Jan Otten: 'Redenen van het hart'

Op vrijdag 2 november 2012 organiseert het departement Religiewetenschap & Theologie het symposium ‘Redenen van het hart: levensbeschouwelijke aspecten van het werk van Willem Jan Otten’, met medewerking van Willem Jan Otten zelf.

Bij alle veranderingen die de uiterst veelzijdige, veelbekroonde schrijver Willem Jan Otten (geb. 1951; Constantijn Huygensprijs 1999, Libris Literatuurprijs 2005, ere­doc­­toraat van de UU 2007) ondergaan heeft, is hij een reeks van thema’s trouw ge­ble­ven: macht en onmacht, ‘je eigen werk’ zijn en overgave, liefde en verraad. Bo­ven­dien leidden de resolute keuzes die hij maakte nooit tot fixatie, maar zetten ze hem eerder aan tot een voortgezet denken en vinden.

begin is nooit begin,
want elke eerste zin
schreeuwt om een eerste zin.

Uit: Ik zoek het hier, 1980

Ottens veelzijdige werk - poëzie, novellen en romans, essays, toneelwerk - is te lezen als een onderzoek naar wat de filosoof en wiskundige Pascal de ‘redenen van het hart’ noemde. "Pascal wil door zijn geloof niet getroost worden, maar geholpen in zijn gevecht tegen de onverschilligheid en de wanhoop. Hij was een groot stilist, maar zeg je van een bliksem dat hij mooi inslaat?" (Uit: Waarom komt u ons hinderen?, 2006).

Sprekers en voorlopig programma

• Theoloog Martien Brinkman, hoogleraar Interculturele theologie (VU Amsterdam): ‘Een christologische lezing van Specht en zoon’.
  • Religiewetenschapper Johan Goud, hoogleraar Religie en zingeving in literatuur en kunst (UU): ‘Ottens paradoxen: macht en overgave, verraad en trouw’.
  • Historicus Peter Nissen, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de religiositeit, in het bijzonder vanaf de vroegmoderne tijd (RU Nijmegen): ‘Literaire bekeerlingen tot het katholicisme’.
  • Ronald Klamer, artistiek leider van Het Toneel Speelt (Amsterdam), over het toneelwerk.
  • Filosofe Renée van Riessen, bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie (Universiteit Leiden), dichteres: ‘Schaamte’.
  • Neerlandicus Hans Vandevoorde, hoogleraar Nederlandse letterkunde (Vrije Universiteit Brussel), over de poëzie van Willem Jan Otten.
  • Letterkundige Kees Verheul, schrijver, vertaler, emeritus-docent Russische letterkunde (Universiteit Groningen): de dichter Otten als herontdekker van het zinnebeeld en het spirituele drama.
  • Met medewerking van Willem Jan Otten zelf.

Bundel

In maart/april 2013 zal het boek Het leven volgens Willem Jan Otten. Redenen van het hart verschijnen, bij uitgever Klement. Dit is het derde in een reeks, na Het leven volgens Arnon Grunberg: De wereld als poppenkast (2010) en Het leven volgens Rutger Kopland: Onze vluchtige plek van de waarheid (2012). Daarvoor zullen ook enkele auteurs worden uitgenodigd die in deze opzet niet tot de sprekers behoren: prof. dr. Jaap Goedegebuure (Leiden), dr. Johan Sonnenschein (UvA) en drs. Sigrid Coenradie (UU).

Organisatie

Departement Religiewetenschap & Theologie (Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht). Dit symposium wordt financieel mede mogelijk gemaakt door een sub­si­die van De Stichting Woudschoten.

Aanmelden

Deelname aan het symposium, inclusief lunch, is gratis. Vanwege beperkte zaalruimte is aanmelden noodzakelijk: uiterlijk vrijdag 19 oktober 2012 bij student-assistent Welmoed Wagenaar W.F.Wagenaar@uu.nl
Aanmeldingen worden geregistreerd in volgorde van binnenkomst.

Startdatum en tijd: 2/11/2012 10:00
Einddatum en tijd: 2/11/2012 16:30
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Begindatum en -tijd
2 november 2012 10:00