Symposium: Jong in de 21ste eeuw

tot
Jong in de 21ste eeuw - 20 jaar HBSC-onderzoek naar gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland

De Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau nodigen u van harte uit voor het HBSC-symposium “Jong in de 21e eeuw” dat op woensdag 14 september plaatsvindt in Utrecht. Het plenaire programma in de ochtend en middag is te volgen via onderstaande livestreams en start om 10.30 uur.

Hare Majesteit Koningin Máxima is woensdagochtend aanwezig bij het HBSC-symposium en zal het eerste onderzoeksrapport in ontvangst nemen.

Livestream HBSC-symposium ochtend: 10.30-11.40

Eerste plenaire deel in de ochtend van 10:30 – 11:40 uur met:

• Welkom door dagvoorzitter Brecht van Hulten.
  • Presentatie belangrijkste resultaten van 20 jaar HBSC-onderzoek door projectleider Gonneke Stevens.
  • Overhandiging rapport aan Hare Majesteit Koningin Máxima.
  • In gesprek met Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en jongeren over de resultaten van het HBSC-onderzoek.

Livestream HBSC-symposium middag: 13.30-14.30

Tweede plenaire deel in de middag van 13:30 – 14:30 uur:

• Korte reactie op HBSC-rapport door Marjolijn Sonnema directeur–generaal Volksgezondheid bij het ministerie van VWS.
  • Muzikaal optreden door Amina Sahli – singer & songwriter.
  • Talkshow met deskundigen: Kimberly Snijders voorzitter van Nationale Jeugdraad, Henk Hagoort voorzitter VO-raad, Frederieke Vriends directeur van MIND Us, Lieke van Domburgh, bestuurder iHUB, Marloes Kleinjan hoogleraar en programmahoofd Jeugd van het Trimbos-instituut & Martin Olsthoorn, programmaleider van het Sociaal Cultureel Planbureau

Presentatie onderzoeksresultaten

Tijdens het symposium presenteert projectleider van het HBSC-onderzoek Gonneke Stevens de resultaten van twintig jaar onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van de Nederlandse schoolgaande jeugd (2001-2021). Het eerste exemplaar van het rapport wordt uitgereikt aan Hare Majesteit Koningin Máxima. Na de uitreiking delen jongeren hun perspectief op de nieuwste bevindingen, en komen er verschillende professionals aan het woord.

In twintig jaar tijd is de wereld van jongeren behoorlijk veranderd. Wekten aan het begin van deze eeuw de breezer-parties in groep 8 ons zorgen, tegenwoordig is dat de almaar toenemende druk door schoolwerk die jongeren ervaren. Bovendien lijkt de coronacrisis de mentale gezondheid van jongeren geen goed te hebben gedaan.

Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) onderzoek

De resultaten die gepresenteerd zullen worden, zijn gebaseerd op het Nederlandse Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) onderzoek. Dit is een vierjaarlijks, nationaal representatief onderzoek over de sociale relaties, de mentale gezondheid, het middelengebruik, het gezondheidsgedrag en de seksualiteit van jongeren in Nederland.

Praat mee op 14 september in deelsessies over de uitkomsten van het nieuwste rapport en de vertaling naar actiegerichte aanbevelingen voor beleid, onderwijs en zorg. En luister mee tijdens de talkshow waarin deskundigen uit onderwijs, beleid, zorg, belangenorganisaties en de politiek vanuit hun sector op de bevindingen reageren en reflecteren.

Meer informatie

Het programma, de sprekers en het HBSC-onderzoek vindt u op de website: Jongin21eeuw.nl

Locatie

Het symposium vindt plaats in de aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Ontvang het digitaal magazine over 20 jaar HBSC

Na afloop van het HBSC-symposium kunnen wij u via de e-mail een digitaal magazine toesturen, met daarin aanvullende achtergrondinformatie over het HBSC-onderzoek en het verslag van de deelsessies die niet via de livestream te volgen zijn. Wilt u deze informatie ontvangen? Laat dan via deze registratielink uw contactgegevens achter.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd