28 augustus 2017 van 19:00 tot 21:30

Symposium Famous Fungi

Johanna Westerdijk (zittend links) in gezelschap van vier mannen aan een tafeltje in café Eik en Linde te Amsterdam. (c) Schuitvlot, Nico - Collectie IAV - Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Wist jij dat elk jaar duizenden nieuwe schimmels worden ontdekt die mogelijk gamechangers zijn?

Het Famous Fungi Symposium is een ode aan de schimmels die beroemd werden door hun enorme impact op ons leven en de schimmels die de mogelijke ‘superstars’ van de toekomst zijn.

Dit symposium is onderdeel van het ‘Westerdijk-jaar’ en staat in het teken van de eerst Nederlandse vrouwelijke professor, Johanna Westerdijk. Zij was directeur van het CBS-KNAW, de voormalige naam van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Tijdens het symposium wordt er teruggeblikt op haar beroemde wetenschappelijke bijdragen. Tegelijkertijd is er aandacht voor schimmels in de toekomst: hun gigantische potentie en mogelijke bijdrage aan het oplossen van wereldproblemen. 

Voorzitter van het symposium is Mariëtte Oosterwegel, directeur bedrijfsvoering Westerdijk Institute.

Programma

19:00 Zaal open

19:30 Lezingen: (N.B. de lezingen zijn in het Engels)

  • De wereldberoemde Nederlandse iepenziekte

Dr. Patricia Faasse, wetenschappelijk historicus en biograaf van Johanna Westerdijk. Wie is Johanna Westerdijk en hoe heeft haar team van vrouwelijke wetenschappers de schimmel Ophiostoma novo-ulmi gevonden, de veroorzaker van de iepenziekte

 

  • De productie van penicilline tijdens de Tweede Wereldoorlog

Prof. dr. Joan W. Bennett, onderscheiden professor in fungal genetics en lid van the America National Academy of Sciences. Prof. Bennett vertelt het verhaal van de ‘Nederlandse’ penicilline en hoe wetenschappers bij Gist-Brocades (het huidige DSM) onafhankelijk penicilline isoleerden, ongezien door de Nazi’s. De stammen die ze testten werden geprepareerd door Johanna Westerdijk.  

 

  • Fungi make the world go round

Dr. Kathrin Wittstein, onderzoeker bij het Helmholtz Centre for Infection Research. We zijn pas net begonnen om het enorme potentieel van schimmels te ontdekken. Wat zijn de mogelijke beroemde schimmels van de toekomst? Hoe leidt onze innovatieve onderzoek tot ontwikkeling van nieuwe producten?   

21:00 Afsluitende woorden en borrel

Begindatum en -tijd
28 augustus 2017 19:00
Einddatum en -tijd
28 augustus 2017 21:30
Entree
Gratis