17 juni 2019 van 09:00 tot 18:30

Symposium en afscheidscollege Peter van der Veer

Prof. dr. Peter van der Veer. Foto Ed van Rijswijk

Op maandag 17 juni neemt prof. dr. Peter van der Veer (Religiewetenschap) afscheid als universiteitshoogleraar bij de faculteiten Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen, een positie die hij heeft bekleed sinds 2004.

Het symposium dat ter ere van het afscheid wordt georganiseerd staat in het teken van Religie en Nationalisme. Van der Veer zal tijdens het symposium een afscheidscollege geven, getiteld Transitions: Refugees and Religion.

Transitions: Refugees and Religion

In zijn afscheidscollege gebruikt Van der Veer de antropologische literatuur over reinheid en gevaar om duiding te geven aan de periodieke zuiveringen in natiestaten, die de oorzaak zijn van verjaging en vlucht. Hij gaat ook in op de dynamiek van gastvrijheid en vijandelijkheid die de verhouding tussen gevestigden en buitenstaanders bepaalt. Tenslotte behandelt hij de symboliek van sterven en dood in religieuze zuiveringen.

programma

Het programma van het gehele symposium is hier beschikbaar.

Begindatum en -tijd
17 juni 2019 09:00