Symposium: 50 jaar emancipatiebeleid in Nederland
Gender, Diversity & Global Justice

1975 was het VN Jaar van de Vrouw en het jaar dat de Nationale Adviescommissie Emancipatie begon aan een beleidsadvies aan de Nederlandse regering. 2025 staat daarom in het teken van vijftig jaar emancipatiestrijd en de ontwikkeling van beleid voor gelijke rechten en behandeling in Nederland. Het interdisciplinair onderzoeksplatform Gender, Diversity & Global Justice, onderdeel van Institutions for Open Societies, organiseert daarom op 20 juni, samen met het Horizon Europe-project RE-WIRING, een symposium rondom het thema emancipatie.
Emancipatie is actueel en relevant
‘Emancipatie’ lijkt voor velen misschien een gedateerd woord, maar in het huidige politieke en maatschappelijke klimaat blijkt het thema even actueel en relevant als vijftig jaar geleden.
Hoewel bijvoorbeeld het onderwijsniveau van meisjes en vrouwen en hun arbeidsrechtelijke positie erop vooruit zijn gegaan, worden andere zaken nog steeds betwist of onvoldoende geadresseerd. Neem het recht op abortus, de loon- en pensioenkloof, de positie van vrouwen in besluitvorming en leiderschap, en geweld tegen vrouwen.
Tijdens dit symposium staan meerdere vragen centraal. Welke vooruitgang is er in de afgelopen halve eeuw geboekt op het gebied van emancipatie? Hoe kunnen we deze behouden en versterken voor de toekomst? Welke nieuwe ontwikkelingen vragen om aandacht en welke nieuwe acties zijn nodig? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle stemmen gehoord en betrokken worden? En wat kunnen we daarbij leren van het verleden?
Iedereen is van harte uitgenodigd om het gesprek aan te gaan met de sprekers en andere deelnemers.
Interdisciplinaire sessies
Het programma omvat sessies en panels die deelnemers uitnodigen tot gesprek:
Sessie 1: Emancipatie in de ruimte
Deze sessie presenteert vijf recente projecten die licht werpen op de geschiedenis en de hedendaagse situatie van emancipatie in architectuur, stedenbouw, sociale geografie en planologie. In dit gesprek trekken we lessen uit deze rijke geschiedenis, met het oog op de toekomst. De sessie wordt georganiseerd in samenwerking met het project Hercity, Herstory (Sociale geografie en planologie, faculteit Geowetenschappen).
Panel 1: Tussen beeldvorming en beleid
In het eerste panel wordt ingezoomd op de ontwikkeling van het emancipatiebeleid in Nederland en de relatie met beeldvorming rond genderrollen en de zichtbaarheid van vrouwen in het publieke debat.
Sessie 2: Emancipatie in het recht
Deze sessie gaat over 1) de noodzaak van hervormingen in het Nederlandse recht op gelijke behandeling en 2) het belang van gendersensitief en -transformatief beleid en wetgeving. Dat betekent beleid en wetten die gericht zijn op het aanpakken van diepgewortelde genderongelijkheid en institutionele discriminatie. De sessie wordt georganiseerd in samenwerking met het project RE-WIRING – Realising Girls’ and Women’s Inclusion, Representation and Empowerment.
Panel 2: Over het verleden, heden en de toekomst
Wat heeft het emancipatiebeleid wel en niet gebracht? En wat zijn de cruciale aandachts- en actiepunten voor de toekomst? In het tweede panel kijken we vanuit verschillende gezichtshoeken en achtergronden kritisch naar deze vragen.
Naast het rijke programma is er ruimte om de tentoonstelling Good Mom/Bad Mom in het Centraal Museum te bezoeken en om te netwerken met maatschappelijk betrokkenen, wetenschappers, beleidsmakers en activisten die zich hard maken voor dit thema.
Deelname aan het symposium is inclusief lunch, thee, koffie, en een borrel na afloop.
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Locatie
- Centraal Museum Utrecht, Tuinzaal
- Entree
- Gratis
- Aanmelden
Meld je aan door dit formulier in te vullen.
Als je toch niet aanwezig kunt zijn, verzoeken we je om je af te melden door een e-mail te sturen naar IOSgenderanddiversity@uu.nl.- Meer informatie
- Lees meer over (evenementen van) Gender, Diversity and Global Justice