Sustainability Dialogue - Economie, (de)growth en duurzaamheid: onderling verbonden of onverenigbaar?

tot

De duurzaamheidsdialogen zijn opgezet om een impuls te geven aan interdisciplinair werk tussen wetenschappers aan de UU. Dat doen we graag aan de hand van actuele thema's en maatschappelijke vraagstukken. Hiervoor faciliteren we een platform, ons Duurzaamheidsdialoog, die om de maand zal plaatsvinden. Tijdens de sessie wordt vanuit verschillende disciplines een thema belicht, gevolgd door een discussie.

Tijdens ons volgende Duurzaamheidsdialoog gaan we nadenken over duurzaamheid en economie - een evenement dat is bedoeld om meningen over de rol van economisch onderzoek in duurzame ontwikkeling uit te dagen, te bespreken en te overbruggen. Is het mogelijk om de veranderingen die nodig zijn voor duurzaamheid in te passen in de huidige economische (markt)systemen? Is het huidige economische onderzoek toegerust om de urgente duurzaamheidsveranderingen aan te pakken en bij te dragen aan efficiënte economische systemen in een inclusieve samenleving binnen planetaire grenzen?

We nodigen je uit in het hart van het economisch onderzoek van USE (Adam Smith Hall Cantine) voor een boeiende discussie over de rol van academische economie bij het navigeren op het pad naar duurzaamheid. Drie economen van USE zullen hun visie op duurzaamheid en economie geven:

• Inge van den Bijgaart deelt haar visie over de rol van staatsinterventies om duurzaamheid te internaliseren in economische systemen;
  • Frank Verbeeten deelt zijn visie over de rol van bedrijven in duurzaamheidstransities en wat dat betekent voor het verantwoorden van duurzaamheid als basis voor besluitvorming;
  • Erik Stam deelt zijn perspectief op het verbeteren van de voorwaarden voor regionale ecosystemen voor duurzaam ondernemerschap (o.a. ESMEE-project).

Na deze inzichtelijke pitches, zijn we vereerd Giuseppe Feola (Copernicus Institute for Sustainable Development) te verwelkomen, die zal reageren vanuit een degrowth-perspectief op (economisch) onderzoek voor duurzame ontwikkeling. Sarah van Hugte (Sociaal Economische Raad) zal vanuit het perspectief van de SER welzijnseconomie reageren op maatschappelijke kennisbehoeften en daaruit voortvloeiende onderzoeksmogelijkheden. We nodigen deelnemers uit om te reflecteren op de gepresenteerde onderzoeksrichtingen en te discussiëren over hoe transdisciplinaire benaderingen duurzaamheidsuitdagingen kunnen aanpakken.

Dit evenement belooft diverse gezichtspunten, prikkelende dilemma's en een open forum voor een algemene discussie.

Kom bij ons voor een interdisciplinaire discussie en een drankje!

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd

Meld je aan via dit formulier

Utrecht University School of Economics (U.S.E)