Studium Generale – Hoe zeker is de wetenschap?

Geloof je het zelf?

tot

Is de wetenschap wel zo zeker? Filosoof dr. Arjen Kleinherenbrink (RU) over het denken van Bruno Latour.

We denken dat wetenschappers zich met harde feiten bezighouden. Maar de in 2022 overleden filosoof Bruno Latour liet zien dat daar weinig van klopt. Hij observeerde onderzoekers in het laboratorium en concludeerde dat ze geen ontdekkingen doen, maar zelf kennis produceren. Niet alle wetenschappers waren daar blij mee. Zo leek het alsof ze de feiten uit hun duim zogen. Volgens critici ondermijnde Latour met zijn beweringen het gezag van de wetenschap en heeft hij er zo aan bijgedragen dat complotdenkers en klimaatontkenners het tot president kunnen schoppen. Is deze kritiek terecht? Of maak Latour wel degelijk een onderscheid tussen feit en fictie? Filosoof en Latourkenner dr. Arjen Kleinherenbrink (RU) legt uit.

In samenwerking met faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.

Dineren in de Faculty Club

In samenwerking met de Faculty Club bieden we de mogelijkheid om voorafgaand aan de lezing te dineren in de Huiskamer. De kosten voor het diner (hoofdgerecht, drankjes, koffie/thee) bedragen €25,50 (studententarief 19,50 euro). Het diner begint om 18:00. Reserveer een plek aan tafel via het aanmeldformulier

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Academiegebouw, Aula (lezing) en Huiskamer (diner)

Niet nodig. Let op: vol = vol.