Studium Generale – De Duiders #2: pseudowetenschap

De Duiders

tot

We kunnen er niet omheen: pseudowetenschap is springlevend. Een gesprek met wetenschapsfilosoof Stefan Gaillard. Wat is eigenlijk het verschil tussen wetenschap, pseudowetenschap en kwakzalverij?

Op sociale media stikt het van aanbieders van pillen, diëten, drankjes en therapieën waarvan de werking niet is bewezen. Op televisie proberen bekende Nederlanders hun lichaam en geest te 'hacken' met allerlei wetenschappelijk ongefundeerde testen. Er zijn influencers met veel volgers die zeggen dat zonnebrand onzin is of dat je met een dicht getapete mond moet slapen. Online is wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack (Sjamadriaan) de strijd aangegaan met de mensen die medische misinformatie geven. Dat lijkt aan te slaan, zo werden er kamervragen gesteld over het Biohack Project. Maar hoe groot is dit probleem?

Tijdens de Duiders gaan we in gesprek met wetenschapsfilosoof Stefan Gaillard (Radboud Universiteit en UMC Utrecht). Wat is eigenlijk het verschil tussen wetenschap, pseudowetenschap en kwakzalverij? Hoe kunnen we misinformatie tegengaan? En moet de medische sector ook kritisch naar zichzelf kijken om te begrijpen waarom mensen voor het alternatieve pad kiezen?

In samenwerking met Bibliotheek Utrecht.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Theaterzaal, Bibliotheek Neude
Entree
Gratis
Aanmelden

Niet nodig. Let op: vol = vol.

Meer informatie
Website Studium Generale