19 mei 2019 van 12:00 tot 17:30

Door Kila van der Starre

Straatpoëziewandeling en -fietstocht

Muurgedicht van Ingmar Heytze in de Dichterswijk in Utrecht.
Muurgedicht van Ingmar Heytze in de Dichterswijk in Utrecht.

Na de succesvolle straatpoëziewandelingen van 2018 organiseert Kila van der Starre (Moderne en Hedendaagse Literatuur) in 2019, in samenwerking met Tim van den Hoed (De Utrechtse Boekenbar), opnieuw straatpoëziewandelingen. Daarnaast zullen er ook straatpoëziefietstochten worden georganiseerd.

Kila van der Starre MA. Foto: Joost Bataille
Kila van der Starre MA

Tijdens de wandeling en de fietstocht vertelt Van der Starre over de gedichten waarlangs de toch leidt. Wie heeft de gedichten daar geplaatst? Waarom? Wat weten we over de dichter? En over het gedicht? Ook vertelt ze over het fenomeen ‘straatpoëzie’ in bredere zin. Is het een nieuw fenomeen? En waarom bestaat het eigenlijk?

straatpoezie.nl

In 2017 lanceerde Van der Starre in het kader van haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht over ‘poëzie buiten het boek’ de website Straatpoezie.nl. Op die site kan iedereen voorbeelden aanmelden van gedichten die dag en nacht te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Het is de eerste keer dat er structureel een inventarisatie wordt gemaakt van de straatpoëzie in de Lage Landen. Ondertussen staan er meer dan 2.000 gedichten op de kaart. De database geeft ontzettend veel informatie over het fenomeen ‘straatpoëzie’ en de individuele voorbeelden. Tijdens de wandelingen en fietstochten zal ook over die data worden verteld. Waar zijn de meeste straatgedichten te lezen? En welke dichter komt het vaakst voor in onze openbare ruimte?

praktische informatie

Men kan deelnemen aan een straatpoëziewandeling en/of -fietstocht. Informatie over duur, data en kosten is hier te vinden.

Begindatum en -tijd
19 mei 2019 12:00
Einddatum en -tijd
19 mei 2019 17:30
Entree
€15,- per persoon