tot

Status is everything: vluchtelingen, asielzoekers, migranten

Syrische vluchtelingen op het Griekse eiland Kos © iStockphoto.com/DZM

Bijeenkomst 2: Status is everything: vluchtelingen, asielzoekers, migranten

Eduard Nazarski (Amnesty Nederland)
Nora Stel (Universiteit Utrecht, Conflict Studies)
Karin Geuijen en Gijs Jan Brandsma (Universiteit Utrecht, USBO)
Antoni Barshini (Universiteit Utrecht, student Utrecht Law College)

Europa en de Ander: de vluchtelingencrisis in multidisciplinair perspectief
De afgelopen maanden is de toestroom van vluchtelingen naar Europa op indringende wijze onder onze aandacht gekomen. De beelden van verdronken mannen, vrouwen en kinderen en het prikkeldraad dat in toenemende mate in en rond Europa verschijnt, eisen onze aandacht en inlevingsvermogen.

“De tijd is gekomen om in alle oprechtheid te spreken over de belangrijke thema's waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd. (…)Wij, Europeanen, moeten duidelijk voor ogen houden dat Europa een continent is waar nagenoeg iedereen ooit vluchteling was. Onze gemeenschappelijke geschiedenis is vormgegeven door miljoenen Europeanen die op de vlucht sloegen voor religieuze of politieke vervolging, voor oorlog, dictatoriale regimes of andere vormen van onderdrukking. (…) “ (Jean Claude Juncker, State of the Union 9 september 2015)

Na de succesvolle debattenserie “Terrorisme en de Rechtsstaat” in het voorjaar van 2015, organiseren dr. Hanneke van Eijken en mr. Pauline Phoa i.s.m. de Utrechtse onderzoeksprogramma’s Institutions en RENFORCE een nieuwe serie bijeenkomsten, ditmaal over de vluchtelingencrisis. De universiteit, en meer specifiek de rechtenfaculteit met een groot curriculum op het gebied van Europees en internationaal (straf)recht en mensenrechten, heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid om onze studenten en onderzoekers een forum voor debat te bieden. Welke facetten zitten er aan dit complexe vraagstuk, en hoe kunnen studenten en wetenschappers kritisch meedenken over oplossingen?

De discussiebijeenkomsten zullen het format van “Terrorisme en de Rechtsstaat” volgen: vooraanstaande wetenschappers en experts uit de praktijk zullen inleidingen verzorgen, waarna het gesprek zal worden aangegaan met het publiek.

Deze bijeenkomst is onderdeel van een serie discussiebijeenkomsten. Bekijk hier het complete overzicht van alle sessies 'Europa en de Ander: de vluchtelingencrisis in multidisciplinair perspectief' (pdf).

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Eetkamer in de Universiteitsbibliotheek (binnenstad)
Gratis toegankelijk