Slotbijeenkomst FEM Talks: Een duurzame en gendersensitieve economie voor de toekomst

tot
economisch onafhankelijk

De afgelopen jaren heeft de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) in samenwerking met haar lidorganisaties en partners verschillende FEM Talks georganiseerd. Hierin bespraken deelnemers aspecten van een duurzame en feministische economie. Op 1 december schetsen ze tijdens de slotbijeenkomst het kader voor de toekomst.
Klik hier voor de livestream

Purple Pact

Tijdens de slotbijeenkomst wordt het Purple Pact van de European Women's Lobby besproken als raamwerk voor een feministische en gender sensitieve economie. Aan welke randvoorwaarden moet zo’n economie voldoen? En hoe wordt een gelijke en gelijkwaardige rol van vrouwen en mannen in deze economie bewerkstelligd? 

Op deze manier wil de NVR aanbevelingen formuleren voor een duurzame, gendersensitieve economie in Nederland, op het gebied van het combineren van betaalde arbeid, onbetaalde zorgtaken en in termen van 'decent work' (kwalitatief goede banen). De focus ligt hierbij op de rol van de werkgevers, en dan met name op die van werkgevers in een van de grootste sectoren in Nederland en de ruggengraat an de samenleving: de zorgsector.

Sprekers

Een aantal keynote sprekers zal het woord nemen. Vanuit de Universiteit Utrecht zijn hoogleraar Interdisciplinaire genderstudies Berteke Waaldijk en een junior onderzoeker te gast, om te spreken over wat een academisch perspectief kan toevoegen aan feministische bewegingen rond wetgeving, beleid en belangenbehartiging.

Daarnaast spreken ook Marit Maij (directeur Action Aid en bestuursvoorzitter Nederlands Nationaal Comité UN Women), Mary Collins (European Women’s Lobby), Anneke Westerlaken (ActiZ) en Jessica van Ruitenburg (beleidsadviseur FNV).