Shift Talks met Annelien de Dijn: Hoe kwetsbaar is onze democratie?

tot
Prof. dr. Annelien de Dijn. Foto: Ed van Rijswijk

Op 23 november gaat hoogleraar Politieke en intellectuele geschiedenis Annelien de Dijn met Bas Heijne in gesprek over de kwetsbaarheid van onze democratie en de zorgwekkende onderstroom in het Westen en in Nederland.

Ondemocratische ontwikkelingen

Shift Talks schrijft: "We hebben te maken met partijen die de Europese en Nederlandse democratie ondermijnen, in de naam van vrijheid. In Hongarije is een dictator aan de macht, in Frankrijk wint de autoritaire Le Pen aan invloed, in Italië wordt de meest rechtse regering sinds WOII gevormd. Erger nog: deze ontwikkeling gaat gepaard met het verdacht maken van belangrijke pijlers van de democratie."

"Poolse rechters raakten hun onafhankelijkheid kwijt. Het wantrouwen in journalisten wordt aangewakkerd. Wetenschap verliest zijn autoriteit. Instituties en hun vertegenwoordigers worden aangevallen door politieke bewegingen, gesteund door activistische groeperingen. De bijval voor het dreigement: 'er komen tribunalen' duidt op een revanchistische sfeer bij bepaalde groepen. De onvrede wordt tastbaar. Hoe moeten we deze ontwikkelingen begrijpen? En waar gaat het heen?"

Annelien de Dijn

Hoogleraar Politieke en intellectuele geschiedenis Annelien de Dijn is een bekroonde auteur en historicus. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van het politieke denken in Europa en de Verenigde Staten van 1700 tot heden, en ze heeft ook een interesse in de oudheid en de Renaissance. Haar meest recente boek 'Vrijheid: een woelige geschiedenis' (Alfabet Uitgevers) traceert de verschillende betekenissen van vrijheid van Herodotus tot heden en werd door de American Association of Publishers bekroond met de 2021 PROSE Prize in Philosophy.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Leuvensepoort, Sint Jorisstraat 125, ‘s-Hertogenbosch
Regulier: 10 euro (studenten: 5 euro)