17 november 2018 van 08:30 tot 19:00

SGMN Symposium

In 2016 bestond de Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland vijf jaar en vierde dit lustrum met een symposium met spoed-gerelateerde onderwerpen en een programma voor zowel assistenten als dierenartsen. Omdat dit symposium als een groot succes werd ervaren is besloten niet nog 5 jaar te wachten alvorens weer een dergelijk symposium te organiseren. Graag nodigen wij u daarom uit om ons symposium op 17 november 2018 bij te wonen. Het zal worden gehouden op de faculteit Diergeneeskunde.

Grote sprekers
Het gehele programma bestaande uit workshops en interactieve casusbesprekingen in de ochtend en lezingen in de middag, voor zowel paraveterinairen als dierenartsen, vindt u hier onder. Zoals u van ons mag verwachten betreft het allemaal onderwerpen gerelateerd aan de spoedopvang van gezelschapsdieren. We zijn erg enthousiast over het feit dat we Amanda Boag en Lindsey Dodd als sprekers kunnen verwelkomen op het symposium. Daar Lindsey en Amanda beide de Nederlandse taal niet machtig zijn zal een deel van het programma in de Engelse taal gegeven worden.

Programma: 

Hill's

 

 

Het symposium is mede mogelijk gemaakt door Hill's Pet Nutrition.

Meer informatie over de sprekers

Maarten Makkee

Paraveterinair Intensieve Zorg afdeling (Iza), UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Maarten heeft in 2001 zijn diploma paraveterinair behaald aan het Groenhorst College in Barneveld. Hij heeft eerst gedurende 8 jaar in 2 verschillende de 1e lijns klinieken gewerkt, alvorens hij in 2009 op de IZa van de faculteit Diergeneeskunde aan de slag is gegaan waar hij nog steeds werkzaam is. In de afgelopen jaren heeft hij het programma voor VTS ECC gevolgd. Tevens draagt hij bij aan het interne onderwijs voor de paraveterinairen van de UKG. Tevens geeft Maarten af en toe lezingen aan paraveterinairen in het land.

José Schouten-Wismeijer

Paraveterinair Intensieve Zorg afdeling (Iza), UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Na de opleiding tot paraveterinair in Barneveld is José direct begonnen bij de faculteit Diergeneeskunde. Van de 18 jaar dat zij daar werkt, is zij de laatste 12 jaar een vaste medewerkster van de Intensieve Zorg afdeling. Daar werkt zij samen met haar collega’s in 24-uursdiensten. José is getrouwd en moeder van 2 kinderen.

Monique van Dijk

Paraveterinair Intensieve Zorg afdeling (Iza), UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Toen ze klein was had Monique al een passie voor dieren en na haar middelbare school wilde zij vanuit het hoge noorden dan ook persé naar Barneveld voor een vervolgopleiding in de dierverzorging en paraveterinair. Zij is ben na afronding van haar opleiding in 1991 gaan werken op de faculteit Diergeneeskunde en vanaf 1993 is zij met veel plezier werkzaam op de IZa in 24-uurs diensten. Samen met 3 collega’s is zij verantwoordelijk voor onze bloedbank.

Marieke Dijkman

PhD, Toxicoloog Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC)

Marieke is sinds 2002 als onderzoeker werkzaam bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Haar aandachtsgebieden zijn onder meer de natuurlijke toxinen en veterinaire toxicologie. Vanuit het NVIC is zij betrokken bij het Nationaal Serum Depot. Dit is een landelijk depot waarin antisera voor de behandeling van giftige beten en steken liggen opgeslagen. Haar vooropleiding bestaat uit een doctoraal studie (Medische) Biologie met als specialisatierichting cardiovasculaire fysiologie aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. Vervolgens is zij in 1998 gepromoveerd binnen de vakgroep Humane Fysiologie (VU Amsterdam). In 2017 heeft zij de opleiding tot geregistreerd Toxicoloog (ERT) afgerond.

Dr. Joris Robben

Dip. ECVECC, Dip. ECVIM-CA, EBVS® Europees Veterinair Specialist Spoed- en Intensieve Zorggeneeskunde, Intensieve Zorg afdeling (Iza), UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Joris voltooide zijn studie Diergeneeskunde in 1988 aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Aansluitend heeft hij in 1989 een ‘Aanvullend Doctoraal Examen’ behaald aan de ‘School of Veterinary Medicine’ van de ‘University of Pennsylvania’. Na een korte periode (1989-1990) als waarnemend dierenarts werkzaam te zijn geweest, heeft hij van 1990 tot 1994 de opleiding tot Specialist Interne Geneeskunde van Gezelschapsdieren doorlopen bij de toenmalige vakgroep Geneeskunde van Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht. Joris is sinds 1994 werkzaam als staflid bij het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren en is hoofd van de Intensieve Zorgafdeling (IZa). Sinds 2011 is hij ook verantwoordelijk voor de spoeddiensten van het departement. In April 2004 promoveerde hij op het onderwerp ‘Het insulinoom bij de hond: diagnostische en functionele kenmerken’. In 2008/2009 was Joris een jaar lang staflid bij de ‘Small Animal Intensive Care Unit’ van de ‘Veterinary Medical Teaching Hospital’ van de ‘Faculty of Veterinary Medicine, University of California – Davis’. Joris Robben is sinds 1997 Diplomate van het ‘European College of Veterinary Internal Medicine’. Van 2008 tot 2011 was hij president van de ‘European Veterinary Emergency and Critical Care Society’ (ECVECC). Sinds 2014 is Joris tevens Diplomate en EBVS® Veterinair Specialist Spoed- en Intensieve Zorggeneeskunde. Sinds 2018 is hij President van dit College. Op dit moment is Joris Robben Universitair Hoofddocent ‘Spoed- en Intensieve Zorggeneeskunde’ bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Zijn speciale interesse gaat uit naar de impact van intensieve zorgfaciliteiten en -organisatie op de patiëntenzorg en de behandelingsresultaten.

Ruud van Roemburg

DVM, Dierenarts Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland (SGMN), UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Ruud is afgestudeerd als dierenarts met als differentiatie gezelschapsdieren in 1998 te Utrecht. Daarna heeft hij tot en met 2009 gewerkt als gezelschapsdierenarts in verschillende dierenklinieken verspreid door Nederland. Vanaf 2010 is het roer omgegooid en is hij fulltime als dierenarts voor spoed en intensieve zorg werkzaam. De eerste anderhalf jaar bij de Spoedkliniek voor Dieren Amsterdam en vanaf april 2011 bij de Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland.

Merel Visschers

DVM, Coördinator Spoedkliniek Gezelschapsdieren Midden-Nederland (SGMN), UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Merel is in 2004 afgestudeerd aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht met als differentiatie gezelschapsdieren. Na haar afstuderen is ze een jaar als roulant werkzaam geweest aan de faculteit, waarna ze als spoeddierenarts is gaan werken bij de Spoedkliniek voor Dieren Amsterdam. Sinds maart 2011 is ze werkzaam als coördinator van de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden-Nederland en (spoed)dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde.

Chiara Valtolina

DVM, Research Doctorate, Dipl. ACVECC, Dipl. ECVECC, Europees Veterinair Specialist in Emergency and Critical Care, UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Chiara graduated in 2000 at the Faculty of Veterinary Medicine, University of Milan, Italy. She worked for 4 years at the Surgery Department of Small Animal of the same faculty as a research doctorate. In December 2004, at the end of her doctorate, Chiara began an externship program at the Intensive Care Unit (IZA) of the Department of Clinical Science of Small Animals at the Faculty of Veterinary Medicine, Utrecht University, The Netherlands. In June 2006 Chiara started her residency in Emergency and Critical Care at the Royal veterinary College in London. She terminated her residency in June 2009 and in September 2009 she became a diplomate of the American College of Emergency and Critical Care. She is currently working, since November 2009 as a staff clinician and lecturer in the Intensive Care Unit (IZA) of the Department of Clinical Science of Small Animals at the Faculty of Veterinary Medicine, Utrecht University in the Netherlands.

Viktor Szatmári

DVM, PHD, Europees Veterinair Specialist in Cardiologie, UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Viktor Szatmári is geboren en opgegroeid in Hongarije. Hij heeft diergeneeskunde gestudeerd aan de ‘University of Veterinary Science’ in Boedapest, Hongarije. Hij behaalde zijn diploma diergeneeskunde in 1995. Daarna werkte hij als dierenarts en onderzoeker aan de ‘Small Animal Clinic of the Department & Clinic of Internal Medicine’ van dezelfde universiteit. Het onderwerp van zijn onderzoek was Doppler echografie van de abdominale bloedvaten bij de hond. In 1999 verhuisde hij naar Nederland, waar hij op de afdeling Diagnostische Beeldvorming van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht aan hetzelfde onderwerp werkte. In 2004 promoveerde hij op het onderwerp ‘Ultrasonography of portosystemic shunting in dogs; Doppler studies before, during and after surgery’. Tussen 2003 en 2006 was hij specialist in opleiding in cardiologie van Gezelschapsdieren aan het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren aan dezelfde faculteit en in 2007 werd hij ‘Diplomate of the ECVIM-CA (Cardiology)’ en hoofd van de afdeling 'Thorax' (Cardiovasculaire & Pulmonaire geneeskunde) van het departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren. Sinds 2008 is Viktor programma directeur en SIO adviseur van het enige ECVIM-CA (Cardiology) trainings programma van Nederland. Op dit moment ziet hij als specialist cardiologie aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht twee maal per week patiënten (honden en katten) met cardio-pulmonaire aandoeningen en verricht ingrepen zoals transcatheter embolisatie van persisterende ductus arteriosus, ballon valvuloplastie van pulmonaal stenose, pacemaker implatiatie en bronchoscopie.

Meredith ‘t Hoen

Dipl. ACVECC, Dipl. ECVECC, Europees Veterinair Specialist in Emergency and Critical Care, UniversiteitsKliniek voor Gezelschapsdieren (UKG), Utrecht

Meredith is afgestudeerd aan de University of Missouri College of Veterinary Medicine in 2007. Daarna heft ze een Small Animal Emergency and Critical Care internship afgerond aan Washington State University, gevolgd door een Emergency and Critical Care residency aan de University of Missouri. Nadat ze board certified werd Emergency and Critical Care in 2011, heeft Meredith een spoedkliniek gerund bij een specialisten kliniek in de USA tot 2017. Op dit moment is zij als specialist Emergency and Critical werkzaam aan de UKG. Meredith verdeelt haar klinische aandacht tussen de SpoedDiensten van het departement Gezelschapsdieren (SdG) en de Intensieve Zorg afdeling (Iza) van de UKG. Haar overige taken bestaan uit diverse projecten, waar onder het ontwikkelen van e-learning modules voor studenten diergeneeskunde en tevens is zij verantwoordelijk voor de training en opleiding van medewerkers van de SdG en Iza.  

Lindsey Dodd

BSc (Hons) VPAC VTS(ECC) FHEA RVN, Head Veterinary Nurse, Lumbry Park Veterinary Specialists, Hampshire, UK

Lindsey studeerde in 2007 af als ‘Registered Veterinary Nurse (RVN)’ aan de University of Bristol met een titel in ‘Veterinary nursing and practice administration’ en een certificaat in ‘Veterinary Practice administration’. Na haar afstuderen heeft zij in de eerstelijns praktijk gewerkt waarna ze aan de University of Liverpool Small Animal Teaching Hospital ging werken op de Intensive Care Unit (ICU). Na deze 4 jaar gerund te hebben is ze bij Vets Now Referrals in Glasgow aan de slag gegaan als ‘Head Hospital Nurse’. In 2013 is ze vervolgens aan de slag gegaan bij Pride Veterinary centre en heeft daar de Intensive Care Unit opgezet en gerund en heeft gedurende die periode alle eisen voor het VTS(ECC) examen behaald. Ze heeft lezingen gehouden voor de BSAVA, BVNA en diverse bedrijven in de UK. Daarnaast heeft zij op diverse EVECC congressen verspreid over Europa gesproken. Ze werd internationaal spreker in de USA tijdens het IVECCS 2011 congres (Nashville), om op hetzelfde congres wederom te spreken in 2012 (San Antonio) and 2014 (Indianapolis). In 2013 heeft ze op CPD bijeenkomsten in Zweden en 'The Voorjaarsdagen' in Amsterdam gesproken. In 2015 was ze ‘Lecturer in Veterinary Nursing’ aan Harper Adams University. Gedurende deze periode behaalde ze haar ‘PgC in higher education’, werd ze ‘fellow of the higher educational academy’ en heeft ze haar examen gedaan om erkend te worden als ‘Veterinary Technician Specialist in ECC (VTS(ECC))’. Vorig jaar is ze verhuisd naar Hampshire (UK) om deel uit te gaan maken van het team van de grote multidisciplinaire verwijskliniek Lumbry Park Veterinary Specialists als Head Nurse. Bij Lumbry geeft ze leiding aan de paraveterinairen, assistenten en studenten, is ze betrokken bij onderwijs en werkt zij met de spoedpatiënten. Ze is een mensenmens en een dierenliefhebber en geniet van het werken in een vriendelijk, betrokken en positief team! Ze zit in de European ‘Veterinary Emergency Critical Care Society general board’ (sinds 2012) en was de voorzitter van het EVECCS PR commissie en was adviserend lid van van de ledencommissie van de ‘Veterinary Emergency Critical Care society (VECCS)’. Haar bijzondere aandacht gaat uit naar ‘critical, intensive en emergency care nursing’.

Amanda Boag

MA VETMB DipECVECC DipACVECC DipACVIM FHEA MRCVS, Clinical Director Vets Now, UK

Amanda studeerde af als dierenarts aan de Cambridge University in 1998. Daarna volgde ze aanvullende klinische opleidingen aan het Royal Veterinary College (RVC) en de University of Pennsylvania en is ‘Board certified’ in zowel interne geneeskunde als in Emergency and Critical Care. Ze was ‘Lecturer in ECC’ aan het RVC van 2003 tot 2008. In September 2008, werd ze ‘Clinical Director’ bij Vets Now, waar ze verantwoordelijk is voor de klinische en professionele standard bij 56 veterinaire spoedklinieken en drie veterinaire 24 uurs klinieken. Ze was voorzitter van de European Society of Veterinary ECC van 2011 tot 2014 en medeoprichter en voorzitter van het ‘European College of Veterinary ECC’ van 2014 tot 2018. Ze is ‘elected Council member’ van het ‘Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS)’ en is op dit moment voorzitter van het RCVS.

Toelichting op het programma

Ochtendprogramma:

Let op: het aantal plaatsen voor de verschillende onderdelen van het ochtendprogramma is beperkt. Voor de inschrijving geldt: VOL=VOL.

Basic Life Support (BLS)

9.00-12.15 uur, wetlab, assistenten en dierenartsen, kosten €75,00

Een ochtendvullend wetlab voor assistenten en dierenartsen waarbij je de basisbeginselen leert van BLS (de eerste fase van reanimatie)  bij gezelschapsdieren en je vervolgens zelf met behulp van zogenaamde dummy patiënten aan de slag gaat met het oefenen van de praktische uitvoering ervan. Aan bod komen onder andere de beademing en hartmassage van levenloze patiënten.

Een actief programma voor wie een serieuze kans wil maken een dier met behulp van reanimatie een tweede kans op leven te geven.

Fluids Therapy

9.00-10.30 uur of 10.45-12.15 uur, casusbespreking, dierenartsen, kosten €35,00

Interactieve casusbespreking voor dierenartsen waarin aan de hand van theorie en casussen de ‘inns en outs’ van vloeistoftherapie bij gezelschapsdieren aan bod zullen komen. Je krijgt uitgebreid de mogelijkheid eventuele vragen die u heeft te laten beantwoorden door specialisten op het gebied van vloeistoftherapie.

Fluid therapy for common Emergencies Seen in 1st Line Practice

9.00-10.30 uur of 10.45-12.15 uur, casusbespreking, assistenten, kosten €35,00

Interactieve casusbespreking voor assistenten waarin aan de hand van theorie en casussen de ‘inns en outs’ van vloeistoftherapie bij gezelschapsdieren aan bod zullen komen. Je krijgt uitgebreid de mogelijkheid eventuele vragen die u heeft te laten beantwoorden door specialisten op het gebied van vloeistoftherapie.

ECG registratie en bloeddrukmeting

9.00-10.30 uur of 10.45-12.15 uur, wetlab, assistenten en dierenartsen, kosten €35,00

Wetlab voor assistenten en dierenartsen waarbij je op levende dieren leert hoe een goed ECG aan te sluiten, uit te draaien en wat er allemaal op het ECG afgelezen kan worden, waarbij niet diep in gegaan wordt op de daadwerkelijke ECG interpretatie, maar waarbij het met name van belang is te leren beoordelen of het ECG van voldoende kwaliteit is om te kunnen beoordelen.

Verder komt aan bod hoe je een goede/betrouwbare bloedruk kan meten met een Doppler bloeddrukmeter en uitleg over wat er precies gemeten wordt en hoe beoordeeld kan worden of de gemeten waarden betrouwbaar/bruikbaar zijn. Voor dierenartsen en assistenten die meer willen halen uit hun (doppler) bloeddrukmeter en ECG apparaat.

Plaatsen van sondes

9.00-10.30 uur of 10.45-12.15 uur, wetlab, assistenten en dierenartsen, kosten €35,00

Wetlab voor assistenten en dierenartsen.

Op kadavers kan je leren en oefenen met het op een juiste manier plaatsen van een urinecatheter bij een reu en teef. Tevens krijg je uitleg over wat voor soorten urine katheters er op de UKG vaak gebruikt worden.

Ook ga je aan de slag met het plaatsen van een neussonde bij de kat en leer je daarbij waar je allemaal rekening mee moet houden.

Wellicht dat duwtje in de rug om in de praktijk waar je werkt meer gebruik te gaan maken van deze relatief eenvoudige technieken die die de verzorging van bepaalde groepen patiënten in de praktijk maar ook voor de eigenaar thuis een stuk eenvoudiger kan maken!

Lunch

12.15-13.00 uur, enkel beschikbaar voor deelnemers aan het ochtendprogramma, geen aanvullende kosten

Middagprogramma dierenartsen

13.00-17.45 uur, dierenartsen, €75,00

Gedurende de middag komen diverse spoed gerelateerde onderwerpen aan bod. De lezingen worden gegeven door diverse nationale en internationale sprekers.

Middagprogramma assistenten

13.00-17.45 uur, assistenten, €50,00

Gedurende de middag komen diverse spoed gerelateerde onderwerpen aan bod. De lezingen worden gegeven door diverse nationale en internationale sprekers.

Borrel

17.45-19.00 uur, alle deelnemers van het symposium, kosteloos

Wij nodigen jullie van harte uit om na afloop van het symposium nog wat bij te kletsen, kennis te maken met de spoedkliniek en haar team onder het genot van een drankje en een kleine versnapering alvorens weer richting huis te gaan.

Begindatum en -tijd
17 november 2018 08:30
Einddatum en -tijd
17 november 2018 19:00
Entree
Zie programma