12 februari 2019 van 20:00 tot 21:30

SG lezing: De macht van het grote geld

Foto: complize / photocase.com
complize / photocase.com

De SDG's (Sustainable Development Goals) zetten stevig in op economische vooruitgang. Een einde aan armoede en ongelijkheid. En inclusieve en duurzame economische groei voor iedereen. Een mooi streven. Maar de vraag is hoe realistisch dit is zonder steun van ‘het grote geld’. Banken en multinationals kiezen ondanks kritische geluiden nog altijd liever voor snelle winst dan duurzame ontwikkeling. Met een dubieuze rol voor de aandeelhouders.

In deze lezing werpt onderzoeker Myriam Vander Stichele (SOMO) een kritische blik op de fundamenten van het huidige kapitalistische systeem. Hoe komt het dat een select clubje banken, investeringsfondsen en multinationals over zoveel geld beschikt? Wat betekent dat voor hun machtspositie? En zijn de duurzame doelen eigenlijk wel haalbaar zonder grondige hervorming van de financiële sector? Een avond over razendsnelle kapitaalstromen, belastingontwijking en de noodzaak van een eerlijk speelveld.

Dit is de tweede lezing in de reeks 'Met het doel voor ogen', waarin wij aan zeven wetenschappers vragen: wat is er tot nu toe eigenlijk van de duurzame doelen terechtgekomen?

Begindatum en -tijd
12 februari 2019 20:00
Einddatum en -tijd
12 februari 2019 21:30
Entree
Gratis
Meer informatie
Studium Generale