10 februari 2015 van 20:00 tot 22:00

SG: Filosofisch Café: Filosofie als therapie?

Duik de diepte in en verleg de grenzen van je denken tijdens de vijf Filosofische Cafés die Studium Generale en het departement Filosofie en Religiewetenschap organiseren in de eerste helft van 2015. De bijeenkomst op 10 februari gaat over filosofie als therapie.

De zoektocht naar je ‘authentieke ik’ lijkt populairder dan ooit. Filosofie wordt daarbij regelmatig aangereikt als instrument, bijvoorbeeld door Alain de Bottons bekende The School of Life. Nietzsche-kenner Paul van Tongeren is kritisch op deze trend. Alles wordt voorgesteld als een kwestie van eigen keuze. Maar eigenlijk is de mens volgens Van Tongeren minder maakbaar dan we ons voorstellen. Om van leven een kunst te maken is meer nodig dan filosofie alleen, stelt hij. Net zo kritisch is hij op morele theorieën die ons precies voorschrijven wat we moeten willen, verlangen of afkeuren. Wat helpt ons dan wel in het leven?

Prof. Paul van Tongeren (Wijsbegeerte, RUN en KU Leuven) pleit voor een deugdethische manier van leven en blaast oude filosofie nieuw leven in.

Begindatum en -tijd
10 februari 2015 20:00
Einddatum en -tijd
10 februari 2015 22:00
Entree
gratis
Meer informatie
Studium Generale