5 juni 2016 van 13:30 tot 18:00

Sacrale stenen - publiekssymposium over religieuze gebouwen

Fotografie Tania Reinicke (vlnr Chassé Dance Studios, Maranatha Ministries, Fatih-Moskee)
De foto´s komen uit de tentoonstelling The Urban Sacred en zijn van de hand van Tania Reinicke uit haar serie "Disappearances"

Wat maakt religieuze gebouwen heilig? Vertegenwoordigers vanuit islamitische, joodse, protestantse en oud-katholieke gemeenschappen, monumentenzorg en wetenschap gaan op 5 juni op zoek naar een antwoord in een interreligieus en interdisciplinair gesprek.

Het materiële landschap van religieus Nederland verandert in razendsnel tempo. Kerkgebouwen worden massaal gesloten en gesloopt of herbestemd. Veel van die gebouwen worden omgebouwd tot bijvoorbeeld appartementen of kantoren, andere worden overgenomen door christelijke migrantengemeenschappen of moslims. Tegelijk verrijzen door het land nieuwe gebedshuizen, waaronder zogenaamde megamoskeeën en refodomes. In de samenleving leiden deze veranderingen vaak tot verhitte debatten, gepaard met gevoelens van afkeer, bedreiging en verlies. Denk in een stad als Amsterdam aan de conflicten rondom de Westermoskee en aan de (vergeefse) strijd om behoud van de Pius X kerk.

Het is duidelijk dat deze religieuze gebouwen voor velen iets bijzonders, uitzonderlijks of zelfs taboematigs hebben. Vaak wordt dit speciale karakter van gebouwen omschreven als ‘heilig’. Hoe kunnen we dat heilige nou eigenlijk begrijpen? Hoe wordt daar vanuit verschillende religieuze en niet-religieuze perspectieven naar gekeken? En hoe bepaalt dat heilige de omgang van mensen met een gebouw en met elkaar? Stimuleert het verbindingen tussen mensen of werpt het juist scheidslijnen op? Over deze vragen gaan vertegenwoordigers vanuit islamitische, joodse, protestantse en oud-katholieke gemeenschappen, monumentenzorg en wetenschap in gesprek.

Met bijdragen van:

• Birgit Meyer - hoogleraar religiewetenschap, Universiteit Utrecht
  • Marianne van Praag - rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag
  • Mohamed Ajouaou - universitair docent islam, Vrije Universiteit Amsterdam
  • Mirjam Blott - projectleider Agenda Toekomst Religieus Erfgoed
  • Mattijs Ploeger - docent systematische theologie en liturgiek, Oud-Katholiek Seminarie
  • Hans Uytenbogaardt - em. docent liturgiek, theologisch seminarium Hydepark
  • Oskar Verkaaik - universitair hoofddocent antropologie, Universiteit van Amsterdam

• 13.30 Inloop met koffie
  • 14.00 Opening en gespreksronde I: Marianne van Praag, Mohamed Ajouaou en Oskar Verkaaik in gesprek
  • 15.15 Pauze
  • 15.30 Gespreksronde II: Mirjam Blott, Hans Uytenbogaardt en Mattijs Ploeger in gesprek
  • 16.45: Birgit Meyer, slotwoord
  • 17:00 Gelegenheid tot napraten en ontmoeting

Tentoonstelling

Dit debat wordt georganiseerd ter gelegenheid van de tentoonstelling The Urban Sacred: over zichtbare en onzichtbare religie in Amsterdam, Berlijn en Londen. Deze is vanaf 4 juni 2016 te zien in het Ignatiushuis te Amsterdam (Beulingstraat 11). Deze internationale tentoonstelling onderzoekt de zichtbaarheid van religie en religieus erfgoed in de steden Amsterdam, Berlijn en Londen. Voor Amsterdam ligt de focus op het hergebruik van kerkgebouwen. Zo is er aandacht voor de Fatih-moskee en Chassé Dance Studios, beide gevestigd in een voormalige rooms-katholieke kerk. Daarnaast is werk te zien van drie Duitse fotografen dat speciaal voor de tentoonstelling is vervaardigd. The Urban Sacred is te zien tot en met 2 juli 2016.

Voorbereiding en uitvoering: prof. dr. Peter-Ben Smit (Universiteit Utrecht/Vrije Universiteit) en dr. Daan Beekers (Universiteit Utrecht).

In samenwerking met: HERA-onderzoeksproject 'Iconic Religion' (uitgevoerd door Ruhr-Universiteit Bochum, Universiteit van Lancaster en Universiteit Utrecht), Universiteit Utrecht, Oud-Katholiek Seminarie, Oud-Katholieke parochie Amsterdam.

Begindatum en -tijd
5 juni 2016 13:30