7 april 2018 van 10:00 tot 16:30

Rotsplantendag

botu rotsplantendag

Tijdens de Nationale Rotsplantendag op 7 april organiseert de Nederlandse Rotsplanten Vereniging (NRV) haar jaarlijkse voorjaarsmarkt; de grootste in Nederland! Kwekers en liefhebbers kwekers van heinde en ver bieden een enorm sortiment rotsplanten aan. Deze mensen delen niet alleen graag hun planten, maar ook hun kennis! 
Daarnaast zijn er rondleidingen door de grootste rotstuin van Europa, die in deze tijd van het jaar al heel veel moois te bieden heeft. Tijdens de rondleidingen besteden we extra aandacht aan de vroege bloei van veel rotsplanten en hoe je je tuin ook later in het seizoen mooi kunt houden.

 

Zijn rotsplanten alleen voorjaarsbloeiers?
Rotsplanten zijn echte voorjaarsbloeiers maar er zijn ook gelukkig ook soorten die later in het jaar bloeien. In de tuin zijn vroegbloeiers natuurlijk altijd leuk, maar je wilt toch ook dat er de rest van het jaar voldoende te beleven is in je rotstuin. Je kunt daarvoor gebruik maken van minder bekende, later bloeiende soorten. Ook bladvormen en -kleuren kunnen je helpen je tuin in de rest van het jaar interessant te maken. Er is genoeg om uit te kiezen want er zijn enorm veel soorten.
De planten die wij voor het gemak allemaal “rotsplanten” noemen komen uit heel verschillende streken van de wereld en hebben daarom nogal verschillende eisen. Er zijn makkelijke planten waar je je geen buil aan kunt vallen en soorten die je maar beter aan de echter liefhebbers kunt overlaten. Ze zijn allemaal te vinden op de markt.

botu rotsplantendag

Rondleidingen
Tijdens de rondleidingen om 12.00 uur en om 14.00 vertelt een rondleider u onder meer hoe het komt dat veel rotsplanten zo vroeg bloeien. Hoewel de Rotstuin van de Botanische Tuinen Utrecht tot de grootste van Europa behoort, wordt duidelijk dat iedereen op een relatief klein oppervlak een boeiende rotstuin kan aanleggen die het hele jaar door mooi is, in elke tuin en op elke plek!

botu rotsplantendag

De markt op
De uitgebreide rotsplantenmarkt is bekend tot over de grenzen en trekt jaarlijks veel bezoekers. Hier vind je het grootste sortiment rotsplanten bij elkaar en het is zowel voor de beginnende als de doorgewinterde rotstuinier dé start van het seizoen. De verkopers zijn allemaal topkwekers op rotsplantengebied, en zelf ook enthousiaste liefhebbers die je graag adviseren en op weg helpen bij het rotstuinieren. De markt duurt van 10. 00 tot 15.00 uur. Een lijst met deelnemers is hier te vinden.

Meer informatie 
De Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht) zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 voor volwassenen, € 6,- voor 65+ en € 2,50 voor houders van een U-pas. Voor kinderen t/m 12 jaar en houders van een Museumkaart is entree gratis. De Tuinen zijn bereikbaar met  Q-bus lijn 28 vanaf Utrecht CS. Kijk voor het complete programma op onze site:www.uu.nl/botanischetuinen. Ook via twitter (@UUBotu) en facebook (facebook.com/botanischetuinenuu) kunt u op de hoogte blijven. Kijk voor meer informatie over de NRV op http://www.rotsplantenvereniging.net/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Akkie Joosse

a.j.joosse@uu.nl

030-2537787, b.g.g. 030-2531826

 

Klik hier voor het volledige jaarprogramma.

Begindatum en -tijd
7 april 2018 10:00
Einddatum en -tijd
7 april 2018 16:30
Entree
Reguliere entreeprijs