28 februari 2017 van 20:00 tot 22:00

Religie, geweld en identiteit - een nieuwe conflictanalyse

Beeldenstorm - Dirck van Delen (circa 1604/1605–1671). Bron: Wikimedia Commons/rijksmuseum.nl
Beeldenstorm - Dirck van Delen (circa 1604/1605–1671). Bron: Wikimedia Commons/rijksmuseum.nl

Tijdens de eerste editie van het Utrecht Religie Forum op 28 februari houdt dr. Lucien van Liere een lezing over de relatie tussen religie, geweld en identiteit.

Religieuze overtuigingen zijn vaak de oorzaak van gewelddadige conflicten. Zonder religie zou de wereld dus een stuk vreedzamer kunnen zijn. Althans, dat wordt vaak beweerd. Deze avond wordt u uitgedaagd om na te denken over ‘religieus geweld’. We gaan na wat ermee wordt bedoeld, welke rol religie speelt in situaties van gewelddadig conflict en wat daders en slachtoffers van ‘religieus geweld’ zelf hierover te zeggen hebben. Van Liere ontwikkelt een interessant perspectief dat de relatie tussen religie en geweld scherp in beeld brengt.

Lezingen 2017

28 februari           

dr. Lucien van Liere, Religie, geweld en identiteit; een nieuwe conflictanalyse

26 april                  

dr. Pooyan Tamimi Arab, Afbeeldingen van de Profeet Mohammed

27 juni 

dr. Joas Wagemakers,  De Salafistische Citadel

26 september  

dr. Eric Ottenheijm, TBA

11 oktober      

dr. Jo Spaans, Vijfhonderd jaar Reformatie (om 13:30 in Museum Catharijne Convent)

28 november       

prof. dr. Christian Lange, Wie was de Profeet Mohammed?

Utrecht Religie Forum

Om tegemoet te komen aan de maatschappelijke vraag naar meer diepgang en achtergrond in actuele discussies omtrent religie in onze samenleving organiseert het Utrecht Religie Forum lezingen, debatavonden en panelgesprekken voor een breed publiek. Thema's zijn bijvoorbeeld de relatie tussen religie en geweld, de Reformatie, of het salafisme in Nederland. Voorkennis is niet nodig.

Daarnaast ontwikkelt het Utrecht Religie Forum workshops of korte cursussen over een bepaald thema voor bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. Wilt u een thema voordragen voor een van onze debatavonden of zoekt u een workshop of cursus op maat, neem dan contact op met m.j.kruithof@uu.nl.

Begindatum en -tijd
28 februari 2017 20:00
Einddatum en -tijd
28 februari 2017 22:00
Entree
Gratis