8 mei 2017 van 16:00 tot 18:00

Publiekslezing Sarah Dellmann in EYE over de toverlantaarn

Toverlantaarn

Op 8 mei zal dr. Sarah Dellmann (Media en performance) een lezing geven in filmmuseum EYE over haar onderzoek naar de toverlantaarn. Tijdens de avond zal er ook een lantaarnshow gegeven worden met historische afbeeldingen die omlijst wordt met live muziek.

Dr. Sarah Dellmann

De lezing is onderdeel van de door EYE georganiseerde lezingenreeks 'This is Film! Film Heritage in Practice'. In deze reeks worden verschillende publiekslezingen gegeven over belangwekkende projecten op het gebied van filmrestauratie en filmerfgoed. Giovanna Fossatie (hoofdconservator bij EYE en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam) gaat in zes lezingen dieper in op verschillende restauratieprojecten en presentatievormen van filmerfgoed, variërend van pre-cinema tot recente experimentele films en Hollywoodklassiekers. De voertaal van de lezingen is Engels.

A Million Pictures

De toverlantaarn was een van de belangrijkste visuele massamedia in de negentiende eeuw, maar in tegenstelling tot de massamedia van de twintigste eeuw – film en televisie – heeft deze fascinerende vorm van geprojecteerde beelden tot nu toe nauwelijks wetenschappelijke aandacht gekregen. Het Europese onderzoeksproject 'A Million Pictures' heeft als doel om de rol van de toverlantaarn voor educatie en kennisoverdracht in kaart te brengen. In het project, dat wordt gecoördineerd door dr. Sarah Dellmann en prof. dr. Frank Kessler van de Universiteit Utrecht, werkt de UU samen met universitaire partners in België, Groot-Brittannië en Spanje.

Begindatum en -tijd
8 mei 2017 16:00