16 november 2017 van 19:00 tot 21:30

Publiekslezing: Genetica, kinderwens en ethiek

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor genetische testen bij een kinderwens, voor en tijdens de zwangerschap. Wat kan er allemaal? En hoe ver willen we gaan voor een gezond kind? Dat zijn de onderwerpen waar dieper op wordt ingegaan tijdens de gratis publiekslezing Genetica, kinderwens en ethiek in het UMC Utrecht.

Lezingen

• dr. Gijs van Haaften
    Tijdens deze publiekslezing bespreekt onderzoeker dr. Gijs van Haaften de basis van genetische testen, zoals de NIPT, die al in de patiëntenzorg worden gebruikt. Hoe werkt zo’n test? Wat kun je ermee aantonen en wat (nog) niet? Ook besteedt hij aandacht aan genetische technieken die nu alleen nog in wetenschappelijk onderzoek worden toegepast, maar in de toekomst ook in de patiëntenzorg zullen worden gebruikt.
  • dr. Klaske Lichtenbelt
    Klinisch geneticus dr. Klaske Lichtenbelt praat u bij over de toepassingen van genetische testen in de dagelijkse praktijk. Welke testen zijn er en hoe worden die in de huidige zorg voor paren met een kinderwens ingezet? Wat kunt u er wel en niet van verwachten?
  • dr. Annelien Bredenoord
    Hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie prof. dr. Annelien Bredenoord doceert aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht en adviseert in binnen- en buitenlandse commissies over medisch-ethisch beleid. Zij bespreekt de ethische vragen die bestaande en mogelijk nieuwe genetische technieken oproepen, van NIPT tot embryoselectie. Wat willen we wel of niet weten? En hoe ver willen we gaan voor een gezond kind?

Volledig programma:

• 19.00 - 19.30 uur
    Informatiemarkt open, aanmelden en inloop met koffie en thee
  • 19.30 - 19.35 uur
    Welkom door voorzitter- prof.dr. Nine Knoers, hoogleraar Klinische Genetica en hoofd van de afdeling Genetica
  • 19.35 - 19.55 uur
    Genetische testen: hoe werken ze en wat kun je ermee? - dr. Gijs van Haaften, onderzoeker
  • 19.55 - 20.15 uur
    Genetische zorg bij een kinderwens, voor en tijdens de zwangerschap - dr. Klaske Lichtenbelt, klinisch geneticus
  • 20.15 - 20.35 uur
    Pauze met koffie en thee, informatiemarkt open
  • 20.35 - 20.55 uur