28 augustus 2017 van 19:00 tot 21:30

Publiekslezing: Famous Fungi Symposium

Schimmels Awesterdijkiae (bron CBS)

Ontdek de schoonheid en enorme potentie van schimmels.

Wist u dat elk jaar duizenden nieuwe schimmels worden ontdekt die mogelijk gamechangers zijn?

Het Famous Fungi Symposium is een ode aan de schimmels die beroemd werden door hun enorme impact op ons leven en de schimmels die de mogelijke ‘superstars’ van de toekomst zijn. Dit symposium is onderdeel van het ‘Westerdijk-jaar’ en staat in het teken van de eerst Nederlandse vrouwelijke professor, Johanna Westerdijk. Zij was directeur van het CBS-KNAW, de voormalige naam van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Wij blikken terug op haar beroemde wetenschappelijke bijdragen en bespreken de gigantische potentie en mogelijke bijdrage die schimmels kunnen leveren aan het oplossen van wereldproblemen. We blikken terug en nemen alvast een voorschot op de toekomst en de spannende mogelijkheden die zich aandienen.

Het symposium is in het Engels.

Programma

19.00 Zaal open
19.30 Lezingen
21.00 Afsluitende woorden en borrel

Voorzitter: Mariëtte Oosterwegel, directeur bedrijfsvoering Westerdijk Institute

Lezingen

De wereldberoemde Nederlandse iepenziekte
Dr. Patricia Faasse, wetenschappelijk historicus en biograaf van Johanna Westerdijk. Wie is Johanna Westerdijk en hoe heeft haar team van vrouwelijke wetenschappers de schimmel Ophiostoma novo-ulmi gevonden, de veroorzaker van de iepenziekte

De productie van penicilline tijdens de Tweede Wereldoorlog
Prof. dr. Joan W. Bennett, onderscheiden professor in fungal genetics en lid van the America National Academy of Sciences. Prof. Bennett vertelt het verhaal van de ‘Nederlandse’ penicilline en hoe wetenschappers bij Gist-Brocades (het huidige DSM) onafhankelijk penicilline isoleerden, ongezien door de Nazi’s. De stammen die ze testten werden geprepareerd door Johanna Westerdijk.  

Fungi make the world go round
Dr. Kathrin Wittstein, onderzoeker bij het Helmholtz Centre for Infection Research. We zijn pas net begonnen om het enorme potentieel van schimmels te ontdekken. Wat zijn de mogelijke beroemde schimmels van de toekomst? Hoe leidt onze innovatieve onderzoek tot ontwikkeling van nieuwe producten?   

Begindatum en -tijd
28 augustus 2017 19:00
Einddatum en -tijd
28 augustus 2017 21:30
Entree
Gratis