4 december 2018 van 16:00 tot 18:30

Publieksevenement: If the Price is Right? Farmaceutische industrie vs. het recht op gezondheid

Verpleegkundige meet bloeddruk

Hoe strijden individuen op lokaal niveau voor het wereldwijde recht op gezondheid tegenover economische ongelijkheid? Kunnen gerechtelijke stappen kwetsbare personen in deze strijd helpen? Wat is de rol van de rechter bij het waarborgen van het recht op gezondheid voor iedereen, ongeacht de sociaal-economische status?

Wereldwijde ongelijkheid in combinatie met het winstoogmerk van bedrijven zetten het recht op gezondheid onder grote druk. Door de hoge medicijnenprijzen is de toegang tot levensreddende medicijnen voor de meest kwetsbaren onmogelijk, terwijl octrooien vaak verhinderen dat generieke, goedkopere versies worden aangeboden. En farmaceutische bedrijven besluiten vaak om hun experimentele geneesmiddelen te testen in de armste landen van de wereld.

Steeds vaker wenden individuen en groepen zich tot juridische instanties om hun recht op gezondheid te beschermen. Tijdens dit evenement richten Prof. dr. Marcus Düwell (filosofische ethiek), Prof. dr. Brigit Toebes (internationaal gezondheidsrecht, Universiteit van Groningen), dr. Joyce Browne (Global Health) en dr. Eduardo Arenas Catalán (mensenrechtenwetgeving, Universiteit Leiden) zich op de ethische, politieke en juridische dilemma's rond het recht op gezondheid en zoomen ze in op hoe kwetsbare groepen zich mobiliseren om hun recht op gezondheid te beschermen.

Lees meer in het Engels

Begindatum en -tijd