8 oktober 2017 van 10:00 tot 16:45

Informatieve dag vol lezingen, debatten en rondleidingen

Publieksdag Kasboekje van Nederland

spaarboekje

Bent u ook nieuwsgierig naar de financiële geschiedenis van ons Nederlanders? Hoe we van cash naar digitaal betalen zijn overgegaan, wie vroeger in huis de financiën regelde? En wisten we vroeger beter met geld om te gaan dan nu? De vakgroep Financiële Geschiedenis van de Universiteit Utrecht organiseert op 8 oktober 2017 in het Academiegebouw een dag vol lezingen, debatten en rondleidingen. De dag wordt afgetrapt met een live radio-uitzending van het geschiedenisprogramma OVT met als thema ‘Geld en geluk’.

Schatkamer

Er zijn tijdens de dag rondleidingen en kunt u in de speciaal samengestelde Schatkamer oude financiële documenten bekijken die toegelicht worden door twee wetenschappers die daar enthousiast over vertellen.

Debat

De dag wordt afgesloten met een stevig debat over onze financiële opvoeding. Hoe moet het verder? Hoe voorkomen we dat geld ons ongeluk brengt door schulden? Het publiek kan in debat met wetenschappers over onze financiële opvoeding. 

Kasboekje van Nederland

Oude kasboeken, de aankoop van de eerste auto, spaarbankboekjes, oude loonstrookjes. Allemaal documenten met een persoonlijk verhaal die van grote waarde zijn voor wetenschappelijk onderzoek. De Universiteit Utrecht en de publieke omroep NTR willen komend jaar bij u ‘op zolder’ kijken om samen met u de financiële geschiedenis van Nederland te onderzoeken en in kaart te brengen. We verzamelen persoonlijke documenten en verhalen en geven daar betekenis aan op de website en in de televisieserie 'Kasboekje van Nederland’. Zo krijgen uw verhalen een plek in de geschiedenis van Nederland. Hoe leerde u met geld omgaan? Wat had u te besteden toen u op zichzelf ging wonen? Betaalden u of uw ouders vroeger kostgeld aan hun ouders? Waren schulden uit den boze en spaarde u voor de nieuwe wasmachine of de allereerste vakantie in het buitenland? Weet u nog wanneer u uw eerste bankrekening kreeg?

Loonzakje

Breng ons uw documenten en verhalen

Ter voorbereiding van de televisieserie en de ontwikkeling van de website hebben we veel financiële documenten nodig. Daarom organiseert de onderzoeksgroep Financiële geschiedenis van de Universiteit Utrecht op 8 oktober een open dag in het Academiegebouw in Utrecht. Een soort ‘Kunst en Kitsch’, maar dan voor de financiële documenten en verhalen van u, uw ouders of (over)grootouders.

Heeft u dergelijke documenten die u ons wilt laten zien? U bent van harte welkom op 8 oktober van 10 tot 17 uur in het Academiegebouw in Utrecht.   

Het programma

10:00 – 12:00 uur OVT radio-uitzending live vanuit het Academiegebouw te Utrecht
12:15 – 16:00 uur Diverse lezingen over onze financiële geschiedenis
12:15 – 16:00 uur

De Schatkamer. Een presentatie van verschillende bijzondere historische financiële documenten, speciaal voor dit event samengesteld in samenwerking met Het Utrechts Archief.

De documenten worden toegelicht door de bevlogen onderzoekers Joost Jonker en Christiaan van Bochove.

10:00 – 16:00 uur

Doorlopend is er ter plekke gelegenheid om de door u meegebrachte documenten te laten analyseren door de onderzoekers.

Zij zijn erg benieuwd naar uw financiële documenten en verhalen.

13:00, 14:00, 15:00 uur Rondleiding Unie van Utrechtzaal o.l.v. Maarten Prak.
16:00 – 16:45 uur Slotdebat.
Begindatum en -tijd
8 oktober 2017 10:00
Einddatum en -tijd
8 oktober 2017 16:45
Entree
gratis