Promotieonderzoek naar rol leerkracht in ontwikkeling van executieve functies bij kinderen
Executieve functies zijn een set van hogere controlerende hersenfuncties die essentieel zijn voor het realiseren van doelgericht en aangepast gedrag. Met haar proefschrift onderzoekt Sümeyye Koskulu de rol van het gedrag van leerkrachten in de ontwikkeling van executieve functies bij kinderen van de vroege tot de middenkindertijd.
Koskulu beoogt met haar promotieonderzoek bij te dragen aan de theorievorming over de ontwikkeling van executieve functies in sociale contexten en invloed te hebben op het ontwerp van interventies die gericht zijn op het bevorderen van executieve functies gedurende de kindertijd. Met haar collega’s streeft Koskulu er tevens naar om gedetailleerd inzicht te bieden in hoe leerkrachten de ontwikkeling van executieve functies bij kinderen effectief kunnen ondersteunen.
Koskulu: “We hebben onderzoek uit twee verschillende gebieden vergeleken en gesynthetiseerd, waarbij we de rollen van ouderlijk en leerkrachtgedrag in de vorming van executieve functies bij kinderen onderzochten. Deze review bood een uitgebreid overzicht van welke ouderlijke en leerkrachtgedragingen cruciaal zijn voor de ontwikkeling van executieve functies bij kinderen en deed suggesties voor toekomstig onderzoek naar leerkrachtgedrag op basis van theoretische en empirische bevindingen uit de ouderliteratuur.”
Daarnaast heeft de promovenda de invloed van diverse gedragingen van leerkrachten op executieve functies bij kinderen in verschillende leeftijdsgroepen onderzocht. “Onze bevindingen benadrukten dat de onderwijsondersteuning van leerkrachten een significante rol speelt in de ontwikkeling van selectieve aandacht bij jonge kinderen.”
Koskulu’s proefschrift draagt bij aan het vakgebied door aan te tonen dat de aard van de relatie tussen leerkrachtgedrag en executieve functies van kinderen kan afhangen van verschillende factoren, waaronder het type leerkrachtgedrag, het type executieve functies, kindfactoren zoals leeftijd, en onderzoeksopzetten. Samenvattend benadrukt dit proefschrift het belang van duurzame, hoogwaardige interacties tussen leerkrachten en kinderen voor het bevorderen van de ontwikkeling van executieve functies bij kinderen en biedt het een basis voor toekomstig onderzoek en educatieve interventies.
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Locatie
- Academiegebouw en online
- Promovendus
- Sümeyye Koskulu
- Proefschrift
- Nurturing Young Minds: Investigating the Role of Teacher-Child Interactions in Shaping Executive Function Development from Early to Middle Childhood
- Promotor(es)
- prof. dr. W.B.T. Blom
- Co-promotor(es)
- dr. H. Mulder
- dr. E. Van de Weijer - Bergsma