24 januari 2020 van 12:45 tot 13:45

Promotieonderzoek: hoe baby’s gezichtsuitdrukkingen van anderen verwerken

In staat zijn om gezichten van objecten te onderscheiden, en het verschil zien tussen gezichtsuitdrukkingen zijn cruciale vaardigheden voor succesvolle sociale communicatie bij baby’s. In haar proefschrift heeft Renata Di Lorenzo de ontwikkeling van het verwerken van gezichten en gezichtsuitdrukkingen gedurende het eerste levensjaar onderzocht. Hiervoor heeft Di Lorenzo hersenactiviteit gemeten met event-related potentials (ERPs) en functional near-infrared spectroscopy (fNIRS) bij 5 en 10 maanden oude baby’s.

Het eerste doel van haar onderzoek was het verfijnen van de kennis over de neurale activiteit die geassocieerd wordt met gezichtsverwerking. Haar eerste studie geeft handvatten voor het analyseren van fNIRS-data van baby’s, en bediscussieert de meest optimale technieken voor het verwijderen van bewegings-artefacten uit de data. Haar tweede studie suggereert dat de ERP-componenten N290 en P400 de meest robuuste maten zijn voor het onderzoeken van hersenactiviteit gerelateerd aan gezichtsverwerking bij baby’s.

Autisme

Verder laat haar onderzoek zien dat zowel 5 als 10 maanden oude baby’s dezelfde hersengebieden gebruiken tijdens het verwerken van gezichten als volwassenen. Daarnaast zijn 10 maanden oude baby’s in staat om gezichtsuitdrukkingen te onderscheiden door te letten op details in gezichten, terwijl dit met 5 maanden nog niet lukt. Opvallend is dat 10 maanden oude baby’s met een verhoogde kans op autisme nog geen gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen als er alleen gedetailleerde of globale informatie getoond wordt.

Di Lorenzo’s proefschrift draagt bij aan de kennis over het verwerken van gezichten en gezichtsuitdrukkingen gedurende het eerste levensjaar, maar grote longitudinale studies zijn nodig om de volledige ontwikkeling precies te kunnen ontrafelen.
 

Begindatum en -tijd
24 januari 2020 12:45
Einddatum en -tijd
24 januari 2020 13:45
Promovendus
Renata Di Lorenzo
Proefschrift
Processing Face Processing. Understanding face and facial expression processing in the infant brain
Promotor(es)
prof. dr. C. Kemner
Co-promotor(es)
dr. C.M.M. Jungedr. C. Van den Boomen