22 september 2017 van 10:30 tot 11:30

Promotie: Visuele verwerking beïnvloedt sociaal gedrag gedurende de ontwikkeling

De sociale ontwikkeling die kinderen doormaken is enorm. Hoewel een pasgeborene nauwelijks contact maakt, ontwikkelt een kind zich in de jaren daarna tot een sociaal vaardig persoon. Een van de belangrijke bronnen voor sociaal gedrag, zeker gedurende de babytijd, zijn gezichten. Promovenda Nicolette Munsters onderzocht de verwerking van de inhoud van een gezicht, zoals de configuratie en de details, in relatie tot sociaal gedrag. Er zijn twee punten van belang bij het onderzoeken van deze relatie.

Ten eerste is het belangrijk om deze relatie gedurende de ontwikkeling te onderzoeken, aangezien de gevoeligheid voor de visuele inhoud verandert in de loop der tijd. Uit het onderzoek van de Utrechtse promovenda blijkt bijvoorbeeld dat vijf maanden oude baby’s emoties in gezichten alleen kunnen onderscheiden wanneer informatie gerelateerd aan de configuratie van het gezicht aanwezig is. Bij tien maanden oude baby’s wordt een grotendeels omgekeerd effect getoond, waarbij vooral de gedetailleerde informatie een belangrijke rol lijkt te spelen.

Ten tweede: om uitspraken te kunnen doen over individuele ontwikkeling, is het van belang om betrouwbare maten te hebben. Uit het onderzoek van Munsters blijkt dat sommige maten, zoals hersenactiviteit gerelateerd aan gezichtsverwerking, redelijk betrouwbaar zijn. Echter, de betrouwbaarheid voor andere maten is onvoldoende, bijvoorbeeld voor hersenactiviteit gerelateerd aan emotie discriminatie.

Met het oog op het verder begrijpen van sociale en visuele ontwikkeling, zijn longitudinale grootschalige studies waarbij betrouwbare maten worden gebruikt van belang. Dit onderzoek kan in de toekomst mogelijk aanknopingspunten bieden voor vroege interventie in situaties waar de sociale ontwikkeling afwijkt.

Begindatum en -tijd
22 september 2017 10:30
Einddatum en -tijd
22 september 2017 11:30
Promovendus
Nicolette Munsters
Proefschrift
I see you. The role of visual processing in social behavior across development
Promotor(es)
Chantal KemnerMaja Deković
Co-promotor(es)
Carlijn van den Boomen