Promotie: Unveiling the Lipidome of Extracellular Vesicles in Joint Disorders an avenue towards clinical applications

Promotie van L.A. Varela Pinzon

tot

Samenvatting van proefschrift

Artritis (gewrichtsontsteking) leidt tot leidt tot symptomen zoals pijn en stijfheid. De meest voorkomende vormen zijn osteoartritis (OA), gekenmerkt door laaggradige ontsteking en geleidelijk toenemende weefselschade, en heftiger auto-immuunaandoeningen zoals reumatoïde artritis (RA) en spondyloartritis (SpA). Artritis komt veel voor bij mensen en paarden en de vergelijkbare gewrichtsopbouw bij beide soorten maakt paarden tot een goed model voor mensen. 

Gewrichtsvloeistof smeert en voedt het gewricht. In deze vloeistof worden talrijke biologische componenten gevonden, waaronder zogenaamde "extracellulaire celblaasjes" (EV's). EV’s worden geproduceerd door cellen en bestaan uit een lipidemembraan die de “lading” bestaande uit moleculen zoals eiwitten of RNA omgeeft. EV's hebben een rol in de communicatie tussen cellen en zijn potentieel interessant als biomarkers, stoffen die wat zeggen over (ziekte-)processen in het lichaam. Tot nu toe richten onderzoeken zich vooral op de lading en negeren de lipiden.  

In dit proefschrift tonen we een correlatie aan tussen de lipiden- en eiwitsamenstelling die verandert met de mate van OA, wat de potentie aantoont van EV’s als samengestelde biomarkers. We zagen ook dat bij acute artritis bij paarden een specifieke lipidenklasse, afkomstig van neutrofielen, de belangrijkste ontstekingscel bij artritis, overheerst. Ook in EV’s van menselijke neutrofielen was een gerelateerde, iets andere lipidenklasse dominant, die ook gevonden werd in EV’s van gewrichtsvloeistof van RA en SpA patiënten. We verwachten dat verdere karakterisering van EV’s kan leiden tot de identificatie van nieuwe EV-biomarkers. Onze resultaten bieden belangrijke inzichten in de potentie van de lipidencomponent in EV biomarkers bij artritis en de rol van neutrofielen hierbij.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Het Academiegebouw (Domplein 29) en digitaal
Promovendus
L.A. Varela Pinzon
Proefschrift
Unveiling the Lipidome of Extracellular Vesicles in Joint Disorders an avenue towards clinical applications
Promotor(es)
prof. dr. P.R. van Weeren
prof. dr. M.H.M. Wauben
Co-promotor(es)
dr. C.H.A. van de Lest