Promotie: Towards relativistic hydrodynamics with spin currents

Promotie van A.D. Gallegos Pazos

tot

Samenvatting

Hydrodynamica is een theorie die in staat is om een grote verscheidenheid aan fenomenen te beschrijven, van de vloeistofstroom in een pijp tot de evolutie van sterren. De evolutie van de hydrodynamische vloeistofstroom wordt beschreven door de behoudswetten van het onderliggende microscopische systeem en wordt beschreven door een bijbehorende verzameling macroscopische grootheden, zoals temperatuur en vloeistofsnelheid. In het bijzonder is de evolutie van de temperatuur beschreven door energiebehoud terwijl de evolutie van vloeistofsnelheid door impulsbehoud wordt beschreven.

Wanneer een systeem aanvullende ladingen bevat, zoals elektrische lading, kunnen de hydrodynamische vergelijkingen worden aangepast om hun stroom te berekenen. Dit is in het bijzonder waar wanneer de aanvullende ladingen kwantummechanisch in oorsprong zijn. Dit is het geval voor spin, een intrinsieke vorm van impulsmoment die gedragen wordt door de elementaire deeltjes die de vloeistof uitmaken waar we in geïnteresseerd zijn.

Dit proefschrift beschrijft hoe spin op een systematische en consistente manier kan worden toegevoegd aan het kader van hydrodynamica. Het legt de fundering voor een formele behandeling van spin hydrodynamica en geeft een aantal voorbeelden in de context van quark-gluon plasma, een hoogenergetische vloeistof die gevormd wordt in zware ionenbotsingen.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
A.D. Gallegos Pazos
Proefschrift
Towards relativistic hydrodynamics with spin currents
Promotor(es)
prof. dr. S.J.G. Vandoren
Co-promotor(es)
dr. U. Gursoy