Promotie: Tipping the Iceberg - Leveraging a food system transformation for Arctic Indigenous communities
De mensheid opereert steeds vaker buiten veilige planetaire grenzen, wat leidt tot onderling verbonden duurzaamheidsuitdagingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, voedselzekerheid en ongelijkheid. Er is een groeiend besef onder
duurzaamheidswetenschappers dat de huidige inspanningen om deze uitdagingen aan te pakken de onderliggende oorzaken ongemoeid laten en dat een holistisch begrip van systemen dringend nodig is om eectieve duurzaamheidstransformaties mogelijk te maken. Arctische inheemse voedselsystemen zijn een voorbeeld van de onderlinge verbondenheid van deze uitdagingen, omdat ze zowel de sociale als ecologische aspecten van deze systemen verstoren en tot grote voedselonzekerheid leiden voor de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn. In het verleden werd inheemse kennis vaak gemarginaliseerd in onderzoek, maar recente transdisciplinaire onderzoeksinspanningen benadrukken het belang van rechtvaardige co-creatie van kennis en de integratie van meervoudige kennissystemen om deze complexe duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken. Omdat de wetenschap van complexe systemen zich richt op relaties en interconnectiviteit in systemen, sluit ze nauw aan bij inheemse wereldbeelden en biedt ze waardevolle hulpmiddelen om transformatieve verandering te bewerkstelligen.
St. Paul Island is een van de vijf Pribilof Eilanden, gelegen tussen de Verenigde Staten en Rusland en ten noorden van de Aleoeten in de Beringzee. De Aleoetgemeenschap van St. Paul Island is afhankelijk van een gemengd voedselsysteem dat traditionele zelfvoorzieningspraktijken en het delen van voedsel combineert met de Aleut Community Store en online voedselbestellingen. De inheemse gemeenschap wordt geconfronteerd met verschillende complexe duurzaamheidsuitdagingen in hun voedselsysteem, wat leidt tot een hoge mate van voedselonzekerheid.
Het overkoepelende doel van het onderzoek in deze dissertatie is om een duurzaamheidstransformatie teweeg te brengen in het Arctische inheemse voedselsysteem op St. Paul Island in Alaska, VS. Om dit doel te bereiken, verkent deze dissertatie transdisciplinair onderzoek en complexiteitswetenschappelijke benaderingen als hulpmiddelen om transformatieve verandering in sociaal ecologische systemen te ondersteunen.
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd
- Locatie
- Academiegebouw, Domplein 29 & online (livestream link)
- Promovendus
- Silja Zimmermann
- Proefschrift
- Tipping the Iceberg - Leveraging a food system transformation for Arctic Indigenous communities
- Promotor(es)
- dr. I. Dorresteijn
- prof. dr. L.T.G. Theunissen
- prof. dr. M.J. Wassen
- Co-promotor(es)
- dr. B. Dermody
- Meer informatie
- Full text via Utrecht University Repository