Promotie: The antagonists and helpers of plant pathogens

Promotie van M. Li BSc

tot

Gewasverlies veroorzaakt door plantpathogenen vormt een groeiende bedreiging voor de landbouwproductie. Terwijl de vraag naar productie toeneemt, is er een dringende behoefte om het gebruik van milieuonvriendelijke pesticiden en landbouwchemicaliën te verminderen. Manipulatie van het geassocieerd met plantenwortels microbioom, lijkt een duurzaam alternatief voor  het gebruik van chemische middelen bij de landbouwproductie. Hoewel sommige microbiomen beter zijn in het voorkomen van de groei van ziekteverwekkers dan andere, blijft het nog steeds onduidelijk welke interacties het daadwerkelijke succes van ziekteverwekkers bepalen.

Dit proefschrift onderzoekt hoe microbiële interacties binnen het rhizosfeermicrobioom van invloed zijn op het vermogen van plantpathogenen om te groeien en plantenziekten te veroorzaken, en hoe deze interacties worden beïnvloed door omgevingsfactoren, zoals beschikbaarheid van hulpbronnen.

De resultaten toonden aan dat naast de directe interacties tussen rhizobacteriële isolaten en de ziekteverwekker, indirecte effecten van interacties tussen rhizobacteriële isolaten een zeer belangrijke bepalende factor waren voor het succes van ziekteverwekkers. Bovendien had het niveau van beschikbaarheid van hulpbronnen invloed op de bacteriële interacties, waardoor het vermogen van de gemeenschap om de ziekteverwekker te onderdrukken werd beïnvloed. Samen suggereren onze resultaten dat in plaats van een pathogeengerichte benadering, de beheersing van uitbraken van plantenziekten beter kan worden opgelost door de samenstelling van het bodemmicrobioom als geheel te beheren, en tegelijkertijd rekening te houden met de effecten van relevante omgevingsfactoren.

Samen vormen onze resultaten de basis voor beter geïnformeerde beheerstrategieën op basis van microbiële interacties, met als uiteindelijk doel het verbeteren van de mogelijkheden voor het onderdrukken van bodemziektes zonder gebruik te maken van pesticiden.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Academiegebouw, Domplein 29 & online (link)
Promovendus
M. Li BSc
Proefschrift
The antagonists and helpers of plant pathogens: unraveling interactions that determine pathogen success
Promotor(es)
prof. dr. G.A. Kowalchuk
Co-promotor(es)
dr. T. Pommier
dr. A.L.C. Jousset