22 maart 2017 van 12:45 tot 13:45

Promotie: Strategieën tegen hittestress

Klimaatverandering kan een gezondheidsrisico vormen, wanneer door de toenemende temperatuur “hittestress” ontstaat. Bij hoge temperatuur stuurt het lichaam meer bloed naar de periferie, waardoor de homeostase in de darm beïnvloedt wordt. Dit kan leiden tot schade aan het darmepitheel, verstoring van de integriteit van de darmbarrière en tot het ontstaan van uitgebreide ontstekingsreacties. In zijn proefschrift gaat Soheil Varasteh in op de kwetsbaarheid van het darmstelsel onder hittestress en onderzoekt hij de cellulaire processen die hierbij betrokken zijn.

Met het inzicht in deze cellulaire processen, onderzocht hij de effectiviteit van verschillende interventie-strategieën zowel in vitro, op gekweekte darmcellen, als in vivo, bij kippen die extra hittegevoelig zijn.

Hij keek daarbij met name of verschillende voedingssupplementen de schadelijke effecten van hittestress op de darmbarrière zouden kunnen beïnvloeden. Uit testen met deze voedingssupplementen blijkt dat niet-verteerbare galacto-oligosachariden (prebiotica), het aminozuur L-arginine en het vetzuur alfa-linoleenzuur aantrekkelijke supplementen zijn voor mens en dier om de negatieve gevolgen van hittestress op de darmintegriteit tegen te gaan.

Begindatum en -tijd
22 maart 2017 12:45
Einddatum en -tijd
22 maart 2017 13:45
Promovendus
S. Varasteh MSc
Proefschrift
Pharmaco-nutritional approaches to combat heat stress-induced intestinal barrier dysfunction
Promotor(es)
prof. dr. J. Garssenprof. dr. J. Fink-Gremmelsprof. dr. A.D. Kraneveld
Co-promotor(es)
dr. S. Braber