9 februari 2018 van 12:45 tot 13:45

Promotie: Sociale ondernemingen in de EU: hoe de wet de participatie kan bevorderen van belanghebbenden in sociale ondernemingen

Dit proefschrift bestaat uit een rechtsvergelijkend en sociologisch onderzoek betreffende drie bijzondere rechtsvormen, die speciaal zijn ontworpen om social enterprises in Griekenland, België en het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen, te legitimeren en herkenbaar te maken. Het onderzoek omvat tevens Nederland, welke jurisdictie geen speciale rechtsvorm kent voor sociale ondernemingen.

Eerst wordt een rechtsvergelijking uitgevoerd tussen drie rechtsvormen, die speciaal voor social enterprises zijn ontwikkeld in Griekenland, België en het Verenigd Koninkrijk, respectievelijk: (i) de coöperatievorm; (ii) een juridisch label en (iii) de vennootschapsvorm. Deze wetgeving reguleert de belangrijkste kenmerken van social enterprises. Een daarvan is dat belanghebbenden participeren in de besluitvorming van de sociale onderneming, omdat dat kan bijdragen aan het behalen van het maatschappelijke doel. De rechtsvergelijking laat zien dat de regels betreffende dit onderwerp in de kern met elkaar overeenkomen.

Daarnaast wordt in dit proefschrift onderzocht of de regels ten aanzien van de participatie van belanghebbenden in het besluitvormingsproces van de sociale onderneming daadwerkelijk van invloed is op de participatie van belanghebbenden in de praktijk. Dat wordt onderzocht in drie case studies per jurisdictie. De resultaten van dit empirisch onderzoek laten zien dat de deelname aan de besluitvorming door stakeholders niet altijd volledig wordt geïmplementeerd in de praktijk, omdat voornamelijk informele, directe en standaard consultatieprocessen worden gebruikt in de governance van sociale ondernemingen.

Begindatum en -tijd
9 februari 2018 12:45
Einddatum en -tijd
9 februari 2018 13:45